WMO-adviesraad moet gevraagd EN ongevraagd advies kunnen geven

WMO-adviesraad moet gevraagd EN ongevraagd advies kunnen geven
zaterdag 21 januari 2017

hun PGB laten behouden? Want het kan niet zo zijn dat in een Keukentafelgesprek wordt toegewerkt naar minder PGB-aanvragen en meer Zorg in Natura (die ook nog eens duurder is) vindt de PvdA. Wethouder Heijkoop zegde toe te onderzoeken hoe het gebruik van PGB makkelijker gemaakt kan worden.

Minder aanvragen HO (huishoudelijke ondersteuning). Er is een daling te zien op de uitgaven en een dalend aantal klanten HO. Oorzaak ligt in de hoogte van de eigen bijdrage in relatie tot reguliere markttarieven. De recente aanpassing (naar beneden) van de eigen bijdrage kan hierop nog effect hebben. Dat wil de PvdA beter in beeld hebben. De invloed van de eigen bijdrage op het gebruik van huishoudelijke hulp.

Forse stijging in klantaantallen Dagbesteding in juli en augustus bij de 65plus groep.Waarschijnlijk ten gevolge van besluit (in juni) om eigen bijdrage te laten vervallen. Dat vindt de PvdA prima, want dagbesteding is nodig. Het is goed voor de groep zelf, maar zeker ook om mantelzorgers te ontlasten.

Keukentafelgesprek: Een Continu-meting wordt uitgevoerd door extern bureau Klant Contact Monitor. Degene die bij gesprek aanwezig is wordt d.m.v. digitale vragenlijst benaderd. De PvdA wil dat er altijd een ondersteuner bij het gesprek aanwezig is. Volgens wethouder Heijkoop is dit altijd het geval bij meer complexe zorgaanvragen, maar ook steeds meer bij eenvoudige zorgaanvragen.

WMO-adviesraad: Leden vertrekken omdat er verschil van mening met college is over functioneren. De Adviesraad mag gevraagd en ongevraagd advies geven, en activiteiten organiseren. Dit blijkt in de praktijk niet te mogen van het college. De PvdA vindt dit niet kunnen. Volgens wethouder Heijkoop mag de Adviesraad wel gevraagd maar ook ongevraagd advies geven. De PvdA wil een keer een Carrousel/Adviescommissie over functioneren WMO-adviesraad.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid