Wethouder moet zich harder inzetten voor buslijn Essenhof

Wethouder moet zich harder inzetten voor buslijn Essenhof
woensdag 19 december 2018
Gemeenteraad dinsdag 18 december 2018 | Buslijn ESSENHOF | Cor van Verk:

De behandeling ging over:
- het Amendement van BVD om de Drechthopper als aanvulling op de buslijn 5 te gaan gebruiken i.p.v. het electrische busje van het voorstel van college
- de Motie van meerdere partijen, waaronder de PvdA, om buslijn 2 om te leggen (i.p.v. Leerpark langs Prinsemarij, Essenhof en Vreedonk/Spectrum).

PvdA: Een aantal keren is een buslijn langs Essenhof in de raad besproken. Nog altijd is de buslijn er niet. Huidige voorstel is op basis van motie Begroting 2019 om tot een structurele verbinding te komen. Wethouder is gaan kijken naar een alternative verbinding. Een suboptimale oplossing.
De PvdA steunt de motie om te onderzoeken of buslijn 2 omgelegd kan worden naar Essenhof. Hij rijdt nu langs Leerpark. Dat moeten we wel proberen. Maar het zal lang duren.
Amendement van BVD is de ondergang van een lijndienst. Met de Drechthopper 1 x per week, dan zou er nauwelijks publiek voor zou zijn. Maar is er wel degelijk behoefte aan bezoek aan Essenhof. Voor dit moment vinden wij het voorstel van de wethouder het meest haalbare. Het kan beter. Dat geven wij toe. Nu maar even met electrisch karretje rijden. Op weg naar lijndienst 2. Die gaat ook naar Prinsemarij, Vreedonk en Essenhof.
Drechthopper is eigenlijk niet voor deze groep bedoeld. Drechthopper kan nu dienst doen voor noodgevallen, als electrisch busje is uitgevallen. Maar nu liever het karretje. Lijn 2 moet ook kunnen doorrijden naar centraal station.

Wethouder van de Linden: We konden een buslijn langs Essenhof niet opnemen in het Programma van Eisen. De Gedeputeerde wilde dat niet. Qbuzz is voor zijn inkomsten afhankelijk van subsidie en van inkomsten uit kaartverkoop/ritten. Men heeft dikke buslijnen nodig. Gesprek hebben we al gevoerd. Iedereen weet wat onze wensen zijn. Qbuzz is ook een bedrijf. Gaat om aantallen reizigers. Dat kunnen we niet zomaar regelen. Wel gaan we in gesprek. Daar komt wel een bedrag uitrollen. Vroeger was er een buslijn bij Essenhof. Daar zaten enkele mensen in. Maar met een andere routering, misschien dan wel meer reizigers. Qbuzz gaat eerst ervaring hier opdoen. Het was onze eis, de buslijn Essenhof. Maar daar wilde de Provincie niet aan voldoen.
Elke week is er ambtelijk kontakt over de uitvoering van de concessie met Qbuzz. Gesprekken gaan over de hele dienstverlening. En nu dan specifiek over lijn 2. Daar kunnen we een afspraak over maken.
Nu komt er een electrisch karretje in combinatie met lijnbus 5. Het is geen golfkarretje, maar een personenvoertuig op batterijen. Rijdt ook op terrein Essenhof. Is heel professioneel. Bij pech, dan Drechthopper invallen. Ook met Drechthopper kun je afspraken maken. Is denk ik vergelijkbaar in prijs. Ik blijf me inzetten voor een reguliere busverbinding.
Wij hechten aan bereikbaarheid Essenhof. Voor Qbuzz is dit niet makkelijk. Buslijn 2 is nu een dikke buslijn. Als motie is aangenomen, dan ga ik in gesprek hoe belangrijk dit is. Provincie erkent de eis. Qbuzz zal zeggen dat ze uit ervaringweten dat er weinig passagiers zullen zijn. Over fundamentele aanpassingen die economisch gevolgen heeft, moeten we altijd in gesprek met provincie.

Er was nog even een discussie over het feit of de Drechthopper het vervoer van en naar de Essenhof wel op zich kan nemen. Moet er dan niet opnieuw worden aanbesteed? Het werd uitgezocht en uiteindelijk werd er gezegd dat het niet hoefde. Zodoende kon er gestemd worden over het Amendement van BVD.

Dit amendement (Drechthopper i.p.v. electrisch busje) is niet aangenomen.
Motie om buslijn 2 te onderzoeken is unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Mevrouw Jannie Bozuwa (foto) - die zich al jaren hard maakt voor een reguliere buslijn langs Essenhof - zat op de publieke tribune. We houden vol, maar het zal nog even duren...

Klik hier voor het bekijken van alles moties

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid