We halen schandalig veel afval op na een warme zomerse dag in de Merwelanden van de vele barbecues ...

We halen schandalig veel afval op na een warme zomerse dag in de Merwelanden van de vele barbecues ...
vrijdag 19 mei 2017

waarom niet alles tegelijk wordt gedaan? Maar dat kunnen hun werknemers niet, volgens DW-Groen. Iedere groep heeft een duidelijke taak en tijdsplanning. Maar dat betekent dat het zwerfafval blijft liggen, tot de andere groep komt, ook al ligt het zwerfafval pal naast de afvalbak. Ook het verschil in schoonmaakniveau in A, B en C categorieën wekte verbazing. Bewoners zijn hiervan niet op de hoogte. A-nivo is het hoogst, maar ook dan mag vuil blijven liggen. In binnenstad en in De Hoven geldt bijv. nivo A. Andere wijken zijn nivo B en bedrijventerreinen zijn nivo C. Daar mag dus meer vuil blijven liggen. Waarom De Hoven wel A en wij niet? Dat is discriminatie, was de reactie van bewoners. Waarom weten bewoners niet dat zij A, B of C zijn? HVC zei ook dat veel bewoners niet weten wat voor beeldkwaliteit hun wijk heeft. Ook komen bij HVC vragen binnen over extra afvalbakken. Die worden zorgvuldig bekeken. Volgens HVC wordt er jaarlijks ca. 2000 ton afval opgehaald.

Er was zeer veel waardering voor de burgerintitiatieven Wijk voor Wijk en de Dordtse Doorpakkers. Daar moet veel meer mee worden samengewerkt door de bedrijven die hier tegen betaling mee bezig zijn.

DW-Groen zei schandalig veel afval na een warme zomerdag met veel barbacuen te moeten ophalen in de Merwelanden. Voor 10 uur 's ochtens moet alles schoon zijn. Dat is heel hard werken voor zijn werknemers.

Tony Bruys van de Dordtse Doorpakkers vertelde dat er zo'n 2836 klachten op de Wijklijn binnenkwamen over zwerfafval. Iedere organisatie doet een deel van het werk. Hij heeft de Provincialeweg schoongemaakt van zwerfafval. Hij maakt ook kunstwerken van dit afval, om maar de aandacht te vestigen op het afval. Hij is nu met een aantal Dordtse Doorpakkers de N3 aan het opschonen want die weg is verschrikkelijk vies, aldus Tony.

Dordt moet schoon. Dat is een serieuze zaak, van ons allemaal. Daar was men het over het algemeen over eens. Ideeen die naarvoren kwamen waren:

- betere samenwerking tussen de bedrijven die met (zwerf)afval bezig zijn en burgerinitiatieven zoals de Dordtse Doorpakkers (Tony Bruys)

- idee van Kees Thies: broodcontainers om de overvloed aan brood om de eendjes te voeren tegen te gaan

- blikjesautomaten plaatsen, waar je je lege blikje in kan gooien en waar een bonnetje uitkomt met een bedrag dat je weer kunt besteden lege blikjes vind je namelijk overal in de stad en dit is een grote ergernis

- meer handhaving

- met sommige meldingen bij de Wijklijn wordt nooit iets gedaan, waarom niet, maar over het algemeen was men zeer tevreden met de Wijklijn waar je overlast kunt melden

- CROW (boek met beeldmeetlatten over zwerfafval) is volstrekt onduidelijk onduidelijk voor de vrijwilligers om mee te werken, dit moet anders

- indeling in Beeldkwaliteit A, B of C categorie nog eens tegen het licht houden

- hotspots (zoals Admiraalsplein) beter aanpakken

- werk met pictogramman i.p.v. met teksten op bakken

De PvdA neemt een aantal ideeen mee bij de Kadernota behandeling in juni a.s. Zeker het idee van de blikjesautomaat, de broodcontainers en de samenwerking van de burgerinitiatieven met HVC, DW-Groen en Stadsbeheer.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid