Voor 1 maart moet wethouder met nieuw voorstel komen gesteund door de verenigingen

Voor 1 maart moet wethouder met nieuw voorstel komen gesteund door de verenigingen
donderdag 20 december 2018
Gemeenteraad dinsdag 18 december 2018 | Motie Vreemd aan de Orde van de Dag: Kappen met die Ongein en Aan de Slag | Cor van Verk

De motie - ingediend door alle oppositiepartijen - roept op om snel als wethouder weer in gesprek te gaan met de sportverenigingen aan de Schenkeldijk (De Paraplu). In december zou er een Intentieverklaring worden getekend door VV Dubbeldam, MOVADO, Tafeltennisvereniging Dordrecht en de wethouder Marco Stam om aan de slag te gaan met de uitgewerkte scenario's.
Maar plotseling weigerde het college hiermee door te gaan. "Er was nog te veel onduidelijk", zei wethouder Stam.

De PvdA vindt dit allemaal veel te lang gaan duren, evenals alle oppositiepartijen. En naar bleek ook de coalitiepartijen. Cor van Verk: "U slaat een moddergifuur. Nooit goed dat er gedoe is in het college. En gedoe over onderhandelingen. Onderhandelingen over de Brexit gaan nog sneller dan een onderhandeling over een paar sportverenigingen. Hebben we maar wat zitten aantutten. Er is een deadline. Bij de Brexit hielp dat wel." 

Wethouder Stam: "Ik ben voortvarend begonnen. En met de Paraplu in gesprek gegaan, evenals met andere verenigingen op de Schenkeldijk. Ongeveer 2 weken geleden, hebben wij aan de verenigingen meegegeven: we hebben groen licht gekregen. Er zitten nog een aantal hobbels in. Ik ben iets sneller gaan lopen dan college. De Intentieverklaring die ik wilde: gaan we niet tekenen, zei college. Verenigingen zitten al in de stress. De pest breekt uit in de pers, toen de Intentieverklaring niet doorging. Ik betreur het dat de indruk nu bestaat dat college dit niet zou steunen. Het gaat niet soepel. We zijn nog steeds in gesprek. Er is wel wat herstelwerk nodig. Het vertrouwen is minimaal. De varianten die er nu zijn, zijn goed om uit te werken. We gaan die varianten op een goede manier uitwerken. Wij hebben onze kaders. We willen allemaal voortgang. Geen datum van 1 maart opplakken. Ik heb nu ervaren dat de tijdsdruk tot deze problematiek leidt. Zonder de druk was het goed gegaan. Verenigingen kijken ook naar onze politiek. De raad heeft het al over geld gehad en deadlines, dat doet mijn positie niet goed".

PVDA: "Waarom kon er niet getekend worden? We zijn al 4 jaar bezig. We zijn nog geen streep verder".

Wethouder: "Informatie was onduidelijk bij college. Ik had die deadline niet moeten hebben. Het ging te gehaast. We hebben nu een aantal varianten. Die we goed gaan uitwerken. Daar heb ik een periode voor nodig. Mijn onderhandelingspositie wordt zwakker met die deadlines. Eerste paal gaat de grond in in 2019. Er is nog veel uit te werken met partijen, en de aanbestedingsprocedure. Ik ga me nu niet weer vastpinnen op een tijdstip.
Intentieverklaring was om met de partijen de voorkeursvarianten te gaan uittesten. Was alleen nog onduidelijk wat preceis de verplichtingen zouden zijn. College wil een oplossing. Het zit in de fijngevoeligheid van dit project. Partijen slaan op tilt bij kleine dingetjes. 1 Maart is te snel (datum genoemd in motie). Binnen afzienbare tijd kom ik met een goed voorstel".

PVDA: "Het gaat om de inhoud. Elke maand wachten leidt tot schade bij verenigingen. Leidt tot weglopen leden. Slechte accomomdaties blijven. Dit moet eindigen. Men moet weten waar men aan toe is. Wij dringen aan op de groots mogelijke spoed. U moet de raad er veel meer betrekken. 5,5 miljoenen is niet voldoende. Kom met een voorstel inclusief een financieel plaatje. Laten we niet blijven treuzelen".

Wethouder: "Wij willen als college dit heel snel oplossen. Er is al een oplossing met OMC. Ook voor de rest, met varianten en prijzen. De krant schrijft op wat de verenigingen zeggen. Ik moet het college meer meenemen in de voortgang. Vanuit emotie zeg je dingen. Overtuigen is niet de intentie. Ik ben teleurgesteld dat de Intentieverklaring niet is getekend. Het is mijn taak om college hierin mee te nemen".

PVDA: "Dit was van meet af aan een ingewikkeld dossier. Het verloopt niet soepel. Ik hoop dat de wethouder het weer terug in zijn vingers krijgt. En dat we snel uit dit dossier zijn. We willen met z’n allen dit dossier oplossen! Daar staan we allemaal achter".

De motie van de oppositie - waaronder de PVDA - is uiteindelijk toch aangenomen door de gemeenteraad. 
Dat betekent dat de raad het college heeft opgeroepen het contact met de verenigingen te herstellen en uiterlijk 1 maart een nieuw voorstel aan te bieden, gesteund door de verenigingen.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid