Veiligheidsgevoel bij jongeren onder druk

Veiligheidsgevoel bij jongeren onder druk
woensdag 30 januari 2019
Adviescommissie Bestuur en Middelen | dinsdag 29 januari 2019 | Stadskantoor | Inspreken jongeren over Integraal Veiligheidsplan

In het Integraal Veiligheidsplan staat te lezen dat veiligheid een verantwoordelijkheid is van ons allemaal: veilig en prettig leven. Maar stelt de Jongerenraad: hoe zit dat bij jongeren? Voelen zij zich veilig?

De Jongerenraad heeft een enquete gehouden op middelbare scholen onder jongeren over veiligheid en je veilig voelen. Een jongere vertelde dat hij zich niet veilig voelt als hij zijn hond uitlaat 's avonds bij het Energiehuis. Dan zie je zaken zoals verdachte auto’s en dealen. Jongerenraad hoorde ook verhalen over bedreigingen met mes, ook doodsbedreigingen, simpelweg om iemands geaardheid. Omdat hij opkomt voor de LHBTI gemeentschap.

61% voelt zich altijd veilig op school. 53% voelt zich veilig op het werk. In de wijken voelt 67% zich niet altijd veilig. Buiten de wijken voelt 75% van de jongeren zich niet altijd veilig.

De Jongerenraad vindt de uitslagen dermate verontrustend dat men een vervolgonderzoek wil gaan doen om dieper in te gaan op die onveiligheidsgevoelens. Hoe komt het, waar voelt men zich het minst veilig, etc.

Jongeren van andere geaardheid of geloof voelen zich het meest niet altijd veilig. LHBTI jongeren voelen zich steeds onveiliger. Burgemeester zei eerder in deze Adviescommissie dat dat niet proportioneel was. Maar de Jongerenraad vindt het wel slecht. Hoe komt dat verschil?

Op verschillende middelbare scholen is het onderzoek gedaan: zoals Johan de Witt Gymnasium, Stedelijk Dalton College, DaVinci College, Hans Petrischool. Jongeren tussen 15 - 25 jaar uit verschillende culturen. Rapport met het onderzoek en de resultaten gaat naar de raad.

Het onderzoek betrof specifiek de veiligheid op school en op straat. Het ging niet over de thuissituatie. De Jongerenraad wil het nu verder gaan onderzoeken. Veiligheidsgevoel is super belangrijk.

Jongeren willen graag meer aanspreeekpunten op straat, dat draagt bij aan het veiligheidsgevoel op straat. Handhaving moet zichtbaar zijn. Politie kan bijvoorbeeld samenwerken met mensen die honden uitlaten.

Het meest onveilig voelt men zich buiten de wijk, zoals binnenstad, Wielwijk, Krispijn. Daar wil men 's avonds liever niet naar buiten.

Bij geaardheid en geloof, daar zitten de grootste onveiligheidsgevoelens. Voorbeeld: het Insula College heeft een regenboogvlag in trappenhuis gekregen. Mensen die daardoor uit de kast zijn gekomen, worden nu daardoor gepest. Homo’s worden in elkaar geslagen door vaak leerlingen van dezelfde school. Het in elkaar slaan gebeurt niet op de scholen zelf, maar wel op straat.
Er is vooral ‘s avonds behoefte aan meer zichtbare aanspreekpunten. Waar mensen naartoe kunnen. Of naartoe kunnen bellen. Men durft wel naar aanspreekpunten op school te gaan. 

Het onderzoek van de Jongerenraad gaat naar de Gemeenteraad. Wordt zeker vervolgd.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid