Vaste baan geeft koopkracht en zekerheid

Vaste baan geeft koopkracht en zekerheid
donderdag 16 maart 2017
"

meer binnen bereik. Maar flex wordt steeds meer de norm, terwijl werkzekerheid meer de aandacht moet hebben.

Teun Muller vertelde dat werkgevers behoefte hebben aan flexibele kontrakten, omdat aanbod en soort werk sterk wisselen. Bedrijf Heerema heeft bijvoorbeeld werk voor 1000 mensen, maar lang niet altijd. De topmensen wil je niet verliezen, die hebben dan ook vaste kontrakten. Leven lang leren wordt steeds belangrijker. Je moet steeds blijven investeren in jezelf voor nieuw werk. Probleem bij het MKB is: ik kan niet meer van mijn personeel af. Een goede mix van flex en vast, dat is de kunst, aldus Teun.

Han Busker zei dat 50% van de flex contracten er niet van kunnen leven. Een echte, vaste baan geeft koopkracht en zekerheid. Er komt steeds meer concurrentie op arbeidskosten. Bij Heerema vallen ontslagen en Polen komen ervoor in de plaats. Dat is een hard gelach. ""Wij zoeken collega's, maar we krijgen concurrenten"". Personeel uit de Oostblok landen zijn vele malen goedkoper. Allerlei constructies worden er bedacht om dit mogelijk te maken. Alleen kijken naar arbeidskosten is niet goed. Kwaliteit moet veel meer centraal staan.

Peter Heijkoop: Of het werk gaat weg, of er komen goedkopere arbeidskrachten.

Teun Muller: Concurrentie op lonen is een doodlopend pad. Lonen doorbetalen bij ziekte gedurende 2 jaar is de bottleneck bij MKB. Als buitenlandse werknemers beter zijn, dan kan het. Anders is het niet acceptabel. Maar werkgevers gaan zich verplaatsen naar buitenland (bijv. transportbedrijven) en gaan dan rijden op Nederland.

Han Buskes ziet een probleem met moraliteit. IKEA bijv. heeft hoge winsten, maar heeft geen verantwoordeljkheid voor de toeleveringsbedrijven. Er moet een moraliteit komen op de hele keten.

Peter Heijkoop: ook de consument kan hier iets van vinden en keuzes maken bij aankopen. Bedrijven leveren ook banen. Bijvoorbeeld Primark biedt banen aan aan de onderkant, goed voor onze kaartenbakken bij de Sociale Dienst..

Jan van der Zedde: Misschien moeten we komen tot een Keurmerk Goedwerkgeverschap. Maar volgens Han Buskes heb je al zoveel keurmerken. Wel moet er getoetst worden of de CAO's worden nageleefd.

Peter Heijkoop vindt dat de gemeente wel meer slimmer kan aanbesteden. ""In Nederland zijn we het beste jongetje in de klas. Andere landen zijn daar veel soepeler in om de eigen regio meer te betrekken bij aanbestedingen"".

"

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid