Strijd tegen armoede, een strijd van ons allemaal

Strijd tegen armoede, een strijd van ons allemaal
zaterdag 3 februari 2018

Strijd tegen armoede, een strijd van ons allemaal

Cor van Verk: Armoede, een schrijnend begrip in tijden van economische groei en bloei. Kinderen die in armoede moeten opgroeien staan al op 3-0 achter. Een achterstand die zij bijna niet meer kunnen inlopen. Armoede leidt tot meer ziekte; armoede leidt tot achterstanden en isolement; kortom armoede maakt meer kapot dan je denkt.

Om deze reden is de strijd tegen armoede een strijd van ons allemaal. Iedereen in deze stad, van links tot rechts, is het daarover eens. Daarom zijn wij blij met het verhaal van wethouder Heijkoop van het CDA dat hij zich sterk wil maken voor een actieve rol in de armoedebestrijding. Wel een beetje jammer dat het CDA hier pas achter komt, nadat zij al 8 jaar de portefeuille Werk en Inkomen onder haar hoede heeft; maar beter laat dan nooit. De PVDA zal deze wethouder dan ook voluit steunen in zijn strijd tegen de armoede.

De armoede beperkt zich niet tot mensen met een uitkering, zij draagt veel verder. Mensen met een inkomen uit werk (tot 140% van het wettelijk minimum) schieten al onder de armoedegrens; een triest gegeven waardoor de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter dreigt te worden.

De PVDA wil dit tij keren. Wij herkennen veel zaken in het plan om hier een begin mee te maken:

  • Een pas met kortingen voor allerlei voorzieningen, naar het voorbeeld van Rotterdam, waarvoor mensen betalen naar inkomen;
  • Geldmatties die jongeren helpen om niet in de schulden te raken;
  • De Sociale Dienst dichter bij de mensen brengen;
  • Mensen wijzen en helpen bij het aanvragen van regelingen en toeslagen.

(zie ook ons verkiezingsprogramma 2018 hoofdstuk 2)

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid