Startnotitie Dordtse Binnenhavens

Startnotitie Dordtse Binnenhavens
donderdag 25 januari 2018
Adviescommissie Fysiek, dinsdag 23 januari 2018: Startnotitie Dordtse Binnenhavens - Jacqueline van den Bergh

In deze Startnotitie wordt veel aangekondigd: er komen marktonderzoeken om de toekomstige vraag inzichtelijk te maken. En er komen gesprekken met bewoners, betrokkenen, belanghebbenden, etc. 

De PvdA vindt dat de Startnotitie lang op zich heeft laten wachten. Dit soort onderzoeken hadden al lang gedaan kunnen worden. Wij vinden belangrijker wat wij willen met onze binnenstadhavens. Het college wil zich nog nergens op vastleggen. En eerst deze inventarisatie afwachten.

Gesprekken met bewoners, ondernemers, eigenaren van woonboten en plezierjachten zijn van belang en die moeten zeker plaatsvinden. Marktonderzoeken vinden wij van minder belang. Het gaat erom wat wij zelf met onze havens willen. Er zij 36 havens (kades). Wij missen een duidelijk doel in de Startnotitie. Wat ons betreft moeten de havens meer gaan bijdragen aan het aantrekkelijker maken van onze binnenstad, het water moet meer een belevenis worden.

De PvdA denkt dan ook dat meer woonboten, historische schepen, binnenvaartschepen maar ook hotel/horecaboten onze binnenstad zullen verlevendigen. Bijvoorbeeld in de Spuihaven kun je denken aan een horeca/pannenkoek boot en woonboten. De Spuiboulevard wordt toch opnieuw opgeknapt, dan zou dit ook goed bekeken kunnen worden.

Cruiseschepen zijn te groot voor onze havens, maar kunnen aanleggen aan de buitenkades. Met een gastvrije ontvangst kunnen bezoekers dan goed geleid worden naar de winkel/horecagebieden.

De toekomst boot de Veerdienst 3 (ligt nu in de binnenstad) is onzeker. Stichting de Binnenvaart wil dat de Veerdienst 3 naast de museumboot De Siegfried in het Wantijkomt te liggen. De PvdA voelt hier wel voor en wil dit mogelijk maken, tegelijk met de invulling van de Zuidelijke Insteekhaven op de Stadswerven met historische schepen.

Wethouder Sleeking zei dat hij nu niet kan voldoen aan de voorwaarde om naast De Siegfried te gaan liggen. Maar wil wel graag de Veerdienst 3 voor Dordrecht behouden. Volgens de wethouder zijn er een heleboel belanghebbenden en wensen voor de havens. Er zit spanning op tussen het aantrekkelijker maken en de rust die binnenstadbewoners willen. "Dat hebben we gezien bij de pannenkoekenboot, daar liep heel de buurt tegen te hoop. Evenals bij het drijvend terras in de Voorstraathaven". Beiden zijn uiteindelijk niet doorgegaan.

De opmerkingen van PvdA, de andere partijen en de resultaten van de gesprekken en onderzoeken m.b.t. deze  Startnotitie gaan belanden in een Beleidsvisie, die dan weer wordt besproken met de raad.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid