Staatssecretaris Van Rijn: Stel de klant en de zorg centraal, de organisatie moet volgen

Staatssecretaris Van Rijn: Stel de klant en de zorg centraal, de organisatie moet volgen
vrijdag 7 oktober 2016

de staatssecretaris. De overgang als de jongere 18 jaar is blijft lastig. Er is geen vloeiende doorgang. De gemeenten moeten daar veel meer werk van maken, en de hokjes waarin de hulp zich opsluit openbreken. Suggestie uit de zaal: Maak 1 groot team van sociaal en jeugdteam. Nu zijn dat nog 2 verschillende teams, met ieder een eigen werkwijze.

Volgens Martin van Rijn moet de gemeente altijd iets doen. Wachtlijsten kunnen niet blijven. Er moet gekeken worden waar is plek en ruimte. Daarom moet er een overzicht zijn van alle organisaties: wie doet wat en waar is nog plek? En als er niet voldoende aanbod is van opvangplekken, dan moet de gemeente bij contracteren.

Ook moeten er fatsoenlijke tarieven worden afgesproken. Zoals bijv. bij de Pleegzorghulp, die door de gemeente een zeer laag tarief heeft gekregen per kind. Daar kan het geen hulp meer voor bieden. Daar wil men een gesprek nu over, nu de nieuwe aanbesteding aan de gang is. Ook de PvdA wil hier meer over weten.

Huisartsen werken niet makkelijk samen met de sociale teams. Zij hebben hun eigen netwerken.

Meer professionalisering is nodig vindt Van Rijn. Ook moet er beter inzicht komen: hoeveel tiijd is men kwijt aan bureaucratie en hoeveel tijd aan hulpverlening. Door de angst voor calamiteiten zijn er steeds meer regels gekomen en protocollen.

Zorg moet dichter bij de mensen komen, en daardoor minder opvangplaatsen. Mensen willen midden in het leven blijven staan, en niet opgesloten worden. Er zal meer samengewerkt moeten worden en minder concurrentie tussen organisaties.

Martin vertelde dat hij bezig is met wetgeving voor een betere ondersteuning van mantelzorgers. Meer ondersteuning met kennis, kunde en geld, maar ook meer te vertellen krijgen in de hulpverlening.

Bij de verpleeghuizen moet de kwaliteit worden verbeterd. De staatssecretaris vertelde dat hij hiermee bezig is: de bezuinigingen worden geschrapt, er komt meer geld om te besteden met de Clientenraden, en er komt meer kleinschalige opvang.

Bij de gemeenten moet er betere clientondersteuning komen, en vooral onafhankelijk. Ook de Ouderparticipatie kan veel beter. Er is een Ouderplatform ZHZ.

Martin van Rijn roept de mensen op om in Clientenraden te gaan zitten, om zo meer invloed te kunnen hebben op de hulpverlening en zorg.

Op de vraag uit de zaal of de gemeente van Rijk minder geld krijgt als zij ieder jaar zoveel geld overhouden, antwoordde van Rijn dat de gemeente niet wordt gekort. Gemeente mag zelf bepalen waaraan zij het geld uitgeeft. Maar de zorg moet op orde zijn, daar is de gemeente nu verantwoordelijk voor.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid