's Morgens en na winkelsluiting is vrij fietsen in centrum toegestaan - verruiming van aantal uren nipt niet aangenomen door raad

's Morgens en na winkelsluiting is vrij fietsen in centrum toegestaan - verruiming van aantal uren nipt niet aangenomen door raad
dinsdag 21 februari 2017

kinderen door hun onvoorspelbare gedrag de dupe zijn? Met andere woorden fietsers verjagen de wandelende bezoekers/kopers en maken het winkelen tot een risicovolle bezigheid. Nee, wij zijn absoluut niet blind en doof voor de argumenten tegen. De veiligheid van de voetganger vinden wij van groot belang. Maar er zijn ook vele voorstanders. Uiteraard moet er leuk gewinkeld kunnen worden en moeten er zoveel mogelijk bezoekers komen naar onze binnenstad, die ons allen dierbaar is.

 

Waarom toch dan toch voor het experiment?

- Vrij fietsen in het winkelgebied is er al, 's morgens en na winkelsluiting kun je gewoon fietsen in de binnenstad. Het gaat dus eigenlijk om een verruiming: bij het experiment mag je ook 's middags fietsen. En in de praktijk gebeurt dat nu ook.

- Op vrijdag, zaterdag en zondag is en blijft het verboden om te fietsen tot 18.00 uur. Dit zijn de drukke winkel- en marktdagen.

- Handhaving is nauwelijks aan de orde daar is geen menskracht en geen geld voor. Goed handhaven kost ruim 2 ton per jaar. Iets wat je niet kunt handhaven, daar heb je niet veel aan en schept onduidelijkheid.

- Het toelaten van fietsers in voetgangersgebieden zou de binnenstad minder gastvrij en minder kopersvriendelijk maken. Dus minder omzet. Wij denken dat het toestaan van fietsers in de binnenstad juist de toegankelijkheid van winkelstraten vergroot. Uit internationaal onderzoek in winkelgebieden met fietsers en voetgangers blijkt dat ze best samen kunnen gaan. Ook CROW (kenniscentrum verkeer/infrastructuur) vindt het evenmin nodig om fietsers zonder meer te weren uit winkelgebieden.

- Fietsers zijn te gast, en zijn zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van hun rijgedrag, net als op de gewone rijweg. Daar mag je ook niemand aanrijden.

- Het terrassenplein/Scheffersplein blijft verboden voor fietsers, als onderdeel van Voorstraat Midden. Wat de PvdA betreft kan Voorstraat Midden worden doorgetrokken tot de Stadhuisbrug, tot aan Voorstraat West. Dit hebben wij ook in de Adviescommissie gezegd.

- Wij vinden dat er juist meer gedaan moet worden om bezoekers naar de binnenstad te trekken, met auto, bus en MET FIETS.

- Een proefperiode is dan ook een goede zaak. Dan kunnen we bekijken hoe het gaat. Veel verschil met de huidige praktijk is er volgens ons niet. Want er wordt al gefietst. Alleen is het nu vaak nog onduidelijk voor mensen of er gefietst mag worden, waar er gefietst mag worden en wanneer. Wij denken dat het experiment die duidelijkheid gaat geven.

- De PvdA pleit ervoor om een soort Platform Binnenstad met bewoners en ondernemers het experiment te laten volgen, samen met de gemeente, zodat ongewenste situaties direct aangepakt kunnen worden. En black spots gesignaleerd kunnen worden waar dan ook iets mee gedaan gaat worden, eventueel met fysieke ingrepen.

 

BVD en VVD zijn tegen het verruimen van het fietsen en willen zelfs dat er gehandhaafd gaat worden. Voor 250.000 euro per jaar. Men wil daar serieus naar kijken. Wat Cor van Verk de opmerking ontlokte: ""U wilt serieus ruim 2 ton beschikbaar gaan stellen voor een niet bestaand probleem. Er wordt al zolang ik in de binnenstad woon gefietst, en dat is al zo'n kleine 40 jaar.""

 

Wethouder van der Linden zei dat de fietser aansprakelijk is. De fietser is te gast in het winkelgebied, in het voetgangersgebied. Het gaat er de wethouder vooral om dat er duidelijkheid komt. Ook was hij bereid om te gaan monitoren. Waar de PvdA om had gevraagd.

De PvdA vindt dat fietsen van maandag t/m donderdag in winkelgebied, alleen niet op Voorstraat Midden tot Stadhuisbrug (dus wel op Voorstraat West en Voorstraat Noord) duidelijk. Hoe duidelijker wil je het hebben?

 

Het voorstel is uiteindelijk met 1 stem verschil niet aangenomen. Het Amendement van CDA om Voorstraat Midden te verlengen tot Stadhuisbrug en uitdrukkelijk te gaan handhaven op scooters en brommers werd wel aangenomen met 19 voor en 16 tegen.

 

Dus fietsen in de binnenstad blijft, maar wordt alleen niet verruimd.

 

Klik hier om filmpje RTV Dordrecht van gemeenteraadsvergadering te bekijken

 

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid