RIVM advies n.a.v. Moestuinenonderzoek omgeving Chemours:

RIVM advies n.a.v. Moestuinenonderzoek omgeving Chemours:
woensdag 7 maart 2018
Raadslid PvdA: Jacqueline van den Bergh:

De resultaten van het Moestuinenonderzoek van RIVM in de omgeving van Chemours is uitgekomen en woensdag 7 maart 2018 gepresenteerd. Het RIVM heeft 10 moestuinen in de omgeving van Chemours onderzocht op PFOA en op GenX.

Uit de analyse van 74 monsters is de conclusie dat het in principe veilig is om uit moestuinen te eten. Maar toch adviseert het RIVM om binnen een kilometer rond Chemours met mate te eten uit eigen tuin en moestuinen. Niet te vaak en niet te veel. Reden hiervoor is dat omwonenden ook via lucht en drinkwater met GenX en PFOA in aanraking komen of zijn gekomen. Groenten en fruit uit tuinen en moestuinen die verder dan een kilometer rondom Chemours liggen worden wel veilig verklaard.

Dit zijn voor de PvdA toch schokkende uitkomsten. Dat de aangetroffen stoffen PFOA en GenX in de directe omgeving van Chemours zodanig zijn dat eten uit eigen tuin wordt ontmoedigd door RIVM. Voor bewoners die al jarenlang uit eigen tuin eten of uit moestuinen en die juist groenten en fruit kweken omdat dat gezond en beter is, komt dit hard aan en zullen zich nog meer ongerust gaan maken dan ze al waren. Want er is al lang onzekerheid en onrust over de kwaliteit van drinkwater en eigen tuin producten.

Hier moet toch een eind aankomen. We moeten veel strenger zijn voor Chemours, samen met Provincie en Rijk. Want drinkwater en eten uit eigen tuin moet absoluut veilig zijn voor iedereen. Daar moet je op kunnen rekenen. De uitstoot bij Chemours van de zeer giftige stoffen moet stoppen en aan banden worden gelegd, voor de veiligheid van de bewoners en omgeving.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid