"Richard Moti: "Er zijn veel uitbuitingsconstructies in onze regio" - Hans Spekman huldigt Lokale Helden "

vrijdag 24 februari 2017

samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven cruciaal is. Er moet opgeleid worden waar vraag naar is. Groei van studenten techniek is met 25% toegenomen. We gaan steeds meer toe naar levenslang leren. Vooral de bedrijfsscholen moeten meer samenwerken. Iedere bedrijfsschool doet het nu op zijn manier, en dat is te beperkt. Nodig is een poule komen voor werknemers die, mochten zij ontslagen worden, kunnen worden bijgeschoold. Zodra dan de markt weer aantrekt, kunnen zij weer naar hun branche terug. Zij zijn dan breder inzetbaar. Er is straks een enorme behoefte aan goed opgeleid personeel. Daar moeten we nu al op voorbereiden.

 

Richard Moti vertelde dat onze lassers in Nederland van hoog niveau zijn. "We moeten de verdrining stoppen". Het is voor bedrijven zeer aantrekkelijk om buitenlandse werknemers aan te nemen uit de Oostblok landen, want die werken voor 5 tot 6 euro per uur. "Er zijn veel uitbuitingscontructies in onze regio". Dit is mogelijk door de Europese detacherings richtlijn, die is opgesteld voordat Europa zo ging uitbreiden. Het is een hard gelach dat als je ontslagen wordt, je wel allemaal busjes met Poolse werknemers je fabriek in ziet rijden. Die detacheringsrichtlijn moet worden aangepast, en er moeten meer Arbeidsinspecteurs komen die hier speciaal op letten, aldus Richard. De werkloosheid in onze regio is altijd al hoog geweest. 70% van het werk is gerelateerd aan de (maritieme) maakindustrie. Daar vallen nu wel de ontslagen (Heerema, Nedstaal, IHC). We moeten inzetten op de overgang naar duurzame energie, met duurzame producten en duurzame productiewijzen. Waarom geen windmolens maken bij Heerema?

 

Hans Spekman wil vooral de vooruitgang creeren. Hij komt op veel MBO's, maar ziet zelden goede apparatuur waarop de leerlingen het werk moeten leren. Hans prees dan ook de Duurzaamheidsfabriek waar wel goede apparatuur staat. Dit wordt aangeleverd door het bedrijfsleven. Er dient een continue financieringsstroom te komen voor Werk Naar (Duurzaam) Werk en hard nodig is een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt wat de lonen betreft.

 

3 Lokale Helden werden deze avond door Hans Spekman gehuldigd met een mooie bos rode rozen:

Wiljon van Leeuwen: docent DaVinci College, die zich - naast zijn vakinhoudelijke taken - erg inspant om jongeren in kontakt te brengen met de politiek in de lessen burgerschapskunde. Onlangs organiseerde hij met veel landelijke politici een debat met de studenten, dat druk is bezocht. Op 15 maart wordt onder zijn leiding een schaduw verkiezing georganiseerd op DaVinci College. De studenten kunnen dan in een echt Stemlokaal gaan stemmen.

Corry van der Kraan: medewerker MEE bekommert zich om mensen die het niet makkelijk hebben. Vooral met dak/thuislozen heeft zij veel kontakt. "Iedereen verdient een leefbaar leven".

Hanneke Kijlstra: Drechtse Wind: wil zoveel mogelijk alternatieve energie wil gaan realiseren in Dordrecht en regio. Men is nu bezig met het plaatsen van een windmolen op bedrijventerrein Krabbegors, die voor 1460 huishoudens energie kan leveren. Verwacht wordt dat die in 2018 operationeel wordt. Maar men wil uiteindelijk 5 of 6 windmolens plaatsen in de regio. Zonne-energie kan ook, daar wil men ook in investeren als de kans zich voordoet. Er zijn inmiddels zo'n 200 leden, men wil er graag 400 hebben. Leden kunnen investeren in een windmolen. "Dat levert meer op dan geld op de bank". Drechtse Wind wil dat Dordrecht voorop gaat lopen wat alternatieve energie betreft.

 

Bekijk ook het RTV Dordrecht filmpje van deze avond.

 

Zie hieronder ook het verslag (als pdf) van Herman van der Plas - bestuurslid PvdA Dordrecht.

 

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid