PvdA: WMO eigen bijdrage regeling niet eerlijk

PvdA: WMO eigen bijdrage regeling niet eerlijk
vrijdag 9 november 2018
Drechtsteden Dinsdag | 6 november 2018 | Aanpassingen Eigen Bijdrageregeling WMO | Cor van Verk:

De Drechtraad heeft gedebatteerd over de eigen bijdrage regeling die wordt voorgesteld bij de WMO.

Wat is er aan de hand
De regering heeft afgesproken vanaf 2019 voor iedereen hetzelfde bedrag als eigen bijdrage in rekening te brengen. Dat bedrag is vastgesteld op 17,50 euro per 4 weken in 2019.
In de Drechtsteden was het echter zo geregeld dat mensen tot een modaal inkomen een veel lager bedrag betaalden; mensen met een hoger inkomen betaalden meer. Oftewel de breedste schouders krijgen de zwaarste lasten. Door het nieuwe Haagse beleid kan dat niet meer, want dat zou dan bijna 2 miljoen euro gaan kosten.

De PVDA heeft gepleit voor uitstel omdat:
- De Drechtraad bezig is om een nieuw beleidsplan voor de WMO. Daarbij zal de Raad keuzes moeten maken, veel keuzes om de kosten beheersbaar te houden. In onze visie vormen eigen bijdragen een onderdeel van de discussie. In dat gehele pakket aan maatregelen moeten we die keuzen kunnen maken;
- In maart 2019 (noteer dat vast) zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Deze kunnen en zullen de samenstelling van de Eerste Kamer veranderen en daarmee verliest de coalitie zijn meerderheid. Hierdoor kan de hele wet er anders uit gaan zien.
- Rutte kan vertrekken naar Europa waardoor het kabinet zou kunnen vallen en de hele zaak niet doorgaat.
- Het gehele wetsvoorstel moet nog naar de Tweede Kamer, het kan dus nog alle kanten uitgaan.

Vier redenen om nu nog niet in te stemmen. Wij zijn ons daarbij van bewust dat dit eenmalig ongeveer 2 miljoen euro kost; veel geld maar dat valt in het niet bij de vele, vele miljoenen die de gemeenten hebben ontvangen van de Drechtsteden toen er overschotten waren.
Een eenmalige bijdrage weegt daar niet tegenop, omdat het de zorg voor juist de mensen met de laagste inkomens ten goede komt. Ook in de zorg hoeven de rijker niet rijker te worden; zeker wanneer dit gaat ten koste van de mensen met de laagste inkomens.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid