PvdA wil een mooie unieke fietsbrug tussen Stadswerven en binnenstad

PvdA wil een mooie unieke fietsbrug tussen Stadswerven en binnenstad
vrijdag 22 december 2017
Gemeenteraad dinsdag 19 december 2017: Extra krediet Prins Clausbrug - Jacqueline van den Bergh:

De PvdA wil een mooie unieke fietsbrug tussen Stadswerven en de binnenstad. Niet alleen omdat dat ooit is beloofd. Maar Stadswerven wordt met een brug meer een echt onderdeel van de binnenstad, wat altijd de bedoeling was. De nieuwe brug is via een Architectenprijsvraag uitgekozen en moet de nieuwe skyline van Dordrecht worden, lees ik in de stukken. Wij denken dat ook een andere mooie unieke brug een mooie skyline geeft. Deze brug, wij noemen hem het Zwaantje, is namelijk een kleine kopie van de Zwaan in Rotterdam. Een Madurodam brug. Bijna iedere stad heeft inmiddels zo’n brug. Is niet uniek. Samenwerking met Rotterdam is uitstekend, maar we hoeven toch niet alles over te nemen?

Laat helder zijn, het is een mooie brug. Maar hij is te duur, heeft hoge onderhouds- en bedieningskosten en is storingsgevoelig naar wij begrepen hebben. De nieuwe brug blijkt nu 3,5 miljoen duurder uit te vallen. In totaal wordt het dan 12,4 miljoen in plaats van 8,9 miljoen. En die 8,9 miljoen was alweer een verhoging van het oorspronkelijke bedrag.

De PvdA houdt vast aan het oorspronkelijke budget van 8,9 miljoen. Volgens ons moet daar een mooie unieke brug mee te bouwen zijn. We kunnen bijvoorbeeld die andere ontwerpen er nog eens bij betrekken. En op het huidige ontwerp kan best nog bezuinigd worden. Wij vinden dat er veel meer op de prijs gelet had moeten worden. Volgens wethouder Sleeking zou dat niet kunnen. Wij denken van wel, maar je moet dat wel willen.

De PvdA stelt het extra budget van 3,5 miljoen niet beschikbaar. Wij houden vast aan de eerdere afspraken. Maar wij willen niet uit de tijd gaan lopen en de bewoners het idee geven dat we spelbreker zijn. Wij zien graag dat het huidige ontwerp wordt aangepast tot 9 miljoen, of dat de andere ontwerpen van de prijsvraag erbij worden betrokken, met een nieuwe aanbesteding waarbij de prijs uitdrukkelijk leidend is. Bij naspeuringen blijken mooie fietsbruggen voor zo’n 7 miljoen gebouwd te kunnen worden. Er is de mogelijkheid van een versnelde aanbestedingsprocedure. Binnen 1 jaar. Het hoeft geen 2 jaar te duren, zoals de wethouder zei in Commissie Fysiek.

Wethouder Sleeking vertelde dat er nu vertraging is vanwege fouten in de aanbesteding. Hij hoopte dat bij het verdere proces van de aanbesteding er wellicht ook minder extra kosten zullen zijn. Hij kondigde een nieuw voorstel aan in februari a.s.

De PvdA wil een nieuw voorstel. Voor 9 miljoen moet binnen de termijnen een mooie unieke fietsbrug gebouwd kunnen worden, met minder onderhoudskosten en bedrijfszeker. 

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid