PvdA: Uitvaart is geen keuze, je kunt er niet voor kiezen

PvdA: Uitvaart is geen keuze, je kunt er niet voor kiezen
donderdag 29 september 2016

geleden ook al voor lag. Toen is het weggestemd. Het blijft een politieke keuze: wil je dit. Mag een marktpartij dit uitvoeren. Ja dat mag in beginsel. Het is ook in lijn met het landelijke beeld. Dit is geen kerntaak van gemeente. Maar je kunt als gemeente wel voorwaarden stellen. Kwaliteitseisen, financiele plaatjes. Niet op achteruit gaan. We gaan hierover doorpraten op 26 oktober, dan is er een thema-avond hierover bij Essenhof. Wij brengen het niet helemaal naar de markt. En hebben hele strakke kwaliteitscriteria: iedereen is welkom. Met de verdere uitwerking gaan we aan de slag. Bij de Essenhof gaan we hierover de discussie voeren. Go en NoGo moment.

Eerst: wil je privatiseren? Daarna: onder welke voorwaarden? Beheer door Drechtwerk en Stadsbeheer. Niet doen als we er financieel niets mee opschieten. Tarieven zijn al marktconform. Als je naar de markt gaat, is er geen controle meer over de tarieven als gemeente.

Peter: U kunt tarievenafspraken maken toch? Uitvaart is geen kerntaak van gemeente, zegt u. Maar het is wel een wettelijke taak.

Wethouder: Marktpartij kan daar dan ook niet zoveel mee.

Peter: U spreekt wel tarieven af bij het zwembad.

Wethouder: Is het een kerntaak? Er is de wet op de lijkbezorging. Maar deze werkzaamheden (crematorium) niet. Daar zijn marktpartijen aktief. Dat doen wij niet zelf.

Peter: Wat is de definitie van een kerntaak?

Wethouder: Kerntaak van een gemeentelijke overheid: het beheer van de geschiedenisboek van de stad. Sturende rol in de kwaliteit. Medio 2014 is een uitgebreide kerntaken discussie gevoerd. Crematoriumactiviteiten hoeven geen gemeentelijke taak te zijn. De markt doet het zeker niet altijd beter. Essenhof doet het uitstekend. Maar je kunt er wel mee opschieten, met naar de markt brengen.

Cor van Verk: Willen we van de taak af omdat het te duur is, en om van duur personeel af te komen?

Wethouder: Een duurzaam financieel perspectief, hoofdpijn debatten over Essenhof, het zijn geen verlieslatende activiteiten. Bij kwaliteit is ook de raad aan zet. We moeten gelukkig zijn met de uitkomst.

Cor: Het is nu nog geen eens een verlieslatende activiteit. Waarom dan vermarkten?

Wethouder Heijkoop: In de stukken staan duidelijk de cijfers. Uit de concessie komt een vergoeding die voor de gemeente zeer aantrekkelijk is.

Startnotitie is wel aangenomen, maar met de duidelijke kanttekening dat er pas na de thema-avond bij Essenhof op 26 oktober 2016 wordt besloten of er verder wordt gegaan met de markt, en zo ja, hoe dit verder uit te werken.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid