PvdA: Schrijnende effecten van de Kostendelersnorm moeten kunnen worden gecorrigeerd

PvdA: Schrijnende effecten van de Kostendelersnorm moeten kunnen worden gecorrigeerd
donderdag 9 februari 2017

sluiten van de Kostendelersnorm. Maar dit voorstel heeft het niet gehaald. Als groep kun je ze dan ook lokaal niet vrijwaren van de Kostendelersnorm. Dat is per wet verboden. Gemeenten die dat wel hebben gedaan, zijn door de rechter teruggefloten.

 

De PvdA - evenals GroenLinks - drong er bij de wethouder op aan om toch te onderzoeken hoe bepaalde situaties gecompenseerd kunnen worden, als de gevolgen wel erg ongewenst en onmaatschappelijk zijn. Je wilt namelijk ook dat mensen voor elkaar zorgen, zonder daar financieel hard op achteruit te gaan. En je wilt ook stimuleren dat bijvoorbeeld clienten van Yulius zelfstandig gaan wonen. Is er maatwerk mogelijk voor mantelzorgers en deze woonvormen? Je kunt namelijk wel per situatie tot oplossingen komen, bijvoorbeeld in de vorm van een PGB of bijzondere bijstand. Je kunt in individuele gevallen afwijken van de Kostendelersnorm.

 

Wethouder Heijkoop vertelde dat er 709 clienten te maken hebben met de Kostendelersnorm. Het Platform draagt ca. 10 mensen aan die in de problemen zijn gekomen. Daar wordt nu naar gekeken. Volgens de wethouder wordt er al in individuele situaties geholpen.

Hij beloofde de commissieleden met nieuwe informatie te komen over hoe in voorkomende schrijnende situaties te kunnen handelen (zoals bij mantelzorgers, zorg-woonvormen en statushouders).

 

 

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid