PvdA roept BAM en wethouder op om opnieuw in gesprek te gaan met bewoners

PvdA roept BAM en wethouder op om opnieuw in gesprek te gaan met bewoners
woensdag 29 november 2017
Adviescommissie Fysiek, dinsdag 28 november 2017:

Dit heeft wel de nodige gevolgen voor de omgeving, omdat deze nieuwbouw in hoogte en breedt fors afwijkt van de kerk die er nu staat. De ontwikkelaar wil het maximale benutten, met een wijzigingsbevoegdheid van college.

Onze vraag is: hoort een dergelijk gebouw van deze omvang op deze locatie? Moet iedere centimeter worden benut? Moeten we dat willen? Is dit de opmaat om 10.000 woningen kwijt te kunnen? Moeten we dan iedere milimeter en graspriet benutten?
Beleid is dat het parkeren op eigen terrein moet worden georganiseerd. Dat is niet het geval bij 40 appartementen. 1,8 parkeerplaatsen per appartement is de norm. Dat betekent dat er op eigen terrein 72 parkeerplaatsen moeten worden gerealiseerd. Het worden er maar 40. Het gevolg is veel parkeerdruk op de omgeving. Daar komt nog bij dat ook parkeerplaatsen langs de Gravensingel verdwijnen.

Vele bewoners van Dubbeldam – zeker de direct omwonenden – vinden van niet. Bewoners zijn bij ons komen inspreken en hebben helder hun bezwaren kenbaar gemaakt. De PvdA vindt dat er in Dordrecht – en daar valt Dubbeldam uiteraard ook onder – nieuw gebouwd moet kunnen worden. Bij de Woonvisie hebben wij aangegeven dat er vooral gebouwd moet worden naar behoefte, meer sociale woningbouw en meer woningen voor de middengroepen, zoals vrije sector huurwoningen. In dit nieuwbouwcomplex komen vrije sector appartementen, daar is vraag naar.

Maar de PvdA vindt dat gebouwen moeten passen in hun omgeving, kwa hoogte en korrel/omvang. Nieuwbouw op deze plek, moet kunnen. Er is behoefte aan dit soort appartementen.

Dubbeldam kent een Beeldkwaliteitsplan, waarin het dorpse karakter en het vele groen als kernwaarden wordt gezien. Dat Beeldkwaliteitsplan is er niet voor niets. Deze nieuwbouw wijkt af in hoogte en breedte af van de huidige kerk. Plus veel van het groen verdwijnt.

Dit alles bij elkaar leidt bij de PvdA tot het standpunt dat de nieuwbouw moet worden aangepast. Wij zien het liefst dat er minder in de breedte wordt gebouwd, zodat het groen zoveel mogelijk kan worden behouden en aangepast. Wij roepen de ontwikkelaar BAM en de gemeente dan ook op met bewoners in gesprek gaat om zijn plannen aan te passen.
Je hoeft niet altijd het financieel maximale uit een locatie te halen, passend in de omgeving is ook een belangrijke waarde.


Vanuit andere partijen kwamen ook bezwaren tegen de omvang van de nieuwbouw. Wethouder Sleeking zegde uiteindelijk toe om met de projectontwikkelaar BAM in gesprek te gaan over aanpassing van het bouwplan. Het komt terug in de Fysiek.

Klik hier om filmpje RTV Dordrecht te bekijken.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid