Proeftuin Amstelwijck valt niet in vruchtbare aarde bij college

Proeftuin Amstelwijck valt niet in vruchtbare aarde bij college
vrijdag 8 december 2017
Adviescommissie Fysiek, woensdag 6 december 2017 - Proeftuin Amstelwijck: Jacqueline van den Bergh 

Drechtstadsboer probeert al langer voet aan de grond te krijgen in Dordrecht met stadslandbouw. Totnutoe valt het niet in vruchtbare aarde bij het college. Nu opnieuw met Proeftuin Amstelwijck. Op de locatie van de voormalige voetbalvereniging. Deze locatie is een potentiele woningbouwlocatie, waar veel woningen gebouwd kunnen worden. Het college geeft dan ook om die reden een negatief advies over het Burgerinitiatief Proeftuin Amstelwijck. Het uitvoeren van het initiatief leidt tot minder opbrengsten omdat er dan minder woningen gebouwd kunnen worden. Maar het college zegt een dergelijk initiatief wel interessant te vinden voor Dordrecht. Het leren over voedsel en voedsel verbouwen aan kinderen is ook educatie.

Het college onderbouwt niet hoeveel minder woningen er gebouwd kunnen worden, wat voor type woningen zijn er gepland en hoeveel, kan de aanwezigheid van stadslandbouw reden zijn tot een hogere woningwaarde? Dit zijn vragen die bij de PvdA opkomen en waar we antwoord op willen hebben. Het gaat trouwens om een halve hectare en niet om 5 hectare waar het college vanuit gaat.

De PvdA wil het hier ook over de behandeling van Burgerinitatieven hebben, en dan met name Burgerinitiatieven die te maken krijgen met het Grondbedrijf of Vastgoedbedrijf, die onze financiele positie raken. Dergelijke initiatieven - we zien het nu ook bij het Burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch op de Stadswerven - hebben het moeilijk. De voortgang verloopt moeizaam met het risico van te stranden na enige tijd. Dit komt, vindt de PvdA, omdat we geen duidelijke spelregels hebben afgesproken met elkaar hoe vanaf de start van een burgerinitiatief hiermee om te gaan. Burgerinitiatieven, zeker die te maken krijgen met Grondbedrijf en Vastgoedbedrijf, moeten goed worden begeleid vanaf de start door de gemeente. Hierin hoort het college zich actief op te stellen. Ook de gemeenteraad moet duidelijkheid geven hoe hiermee om te gaan, vinden wij. De PvdA heeft al eerder gezegd dat er speciale ambtenaren moeten komen (NIET INHUREN) die vanaf het begin Burgerinitiatieven begeleiden, zodat sneller duidelijk wordt wat de kansen zijn en welke knelpunten er moeten worden opgelost.Ook de financiele consekwenties die zijn te verwachten moeten sneller in beeld komen. 

Wat betreft het Burgerinitiatief Proeftuin Amstelwijck: De PvdA wil een duidelijke onderbouwing van het college waarom dit initiatief niet op Amstelwijck kan worden uitgevoerd, wat zijn de gevolgen voor de woningbouw, wat is de waarde van stadslandbouw voor een woningbouwlocatie en voor de type woningen die je wilt bouwen. En is bijvoorbeeld een tijdelijke invulling realiseerbaar, want woningbouwprojecten duren vaak jaren. Ook willen we geinformeerd worden over andere locaties voor het Burgerinitiatief Drechtstadsboer op ons eiland van Dordrecht. Zoals bijvoorbeeld Belthurepark, wat D66 opperde, of op een bedrijventerrein, waar mogelijk later ook woningbouw kan komen.

Wethouder Mos: Ook 0,5 ha kan je behoorlijk in de weg zitten. Extra ambtenaren moeten ook betaald worden. Nu nog geen aanspreekpunt. Elke voorwaarde die je meegeeft aan een ontwikkelaar, is een belemmering. Op deze plek zien wij geen stadslandbouw. Waar dan wel? U vindt dat wij duidelijkheid moeten geven. Hoe kan iets nu duidelijk zijn? Alle grond met agrarische bestemming is verpacht. Belthurepark zit nog in planprocedure. Heeft nog geen agrarische bestemming. Daar nog niet mogelijk. Of moet het wel Drechtstadsboer zijn? Duurzaamheid: zo’n functie is interessant. Hoe willen we dat een plek geven? Groene functie. Komt straks een visie. Welke functies willen we daar? Zorg, detailhandel, recreatie: programma van eisen. Daar nemen we het in mee. Er wordt over nagedacht. Als het tijdelijk is, moet het voor een hele korte duur zijn. De Ontwikkelvisie hebben begin volgend jaar. Tijdelijk is altijd lastig. In de zone langs A16 komen kantoren. We rekenen met marktconforme prijzen. Eerder een aanspreekpunt voor initiatieven. Ik wil wel naar de functie kijken, maar het hoeft niet perse Drechtstadsboer te zijn. Eerst een Ontwikkelvisie ontwikkelen. Op mijn vraag of daar de Proeftuin niet in kan worden opgenomen, antwoorde wethouder Mos dat hij dat niet doet.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid