Politiek Cafe over Wonen

Politiek Cafe over Wonen
vrijdag 14 december 2018
Donderdagavond 13 december 2018 was het goed vol in de bovenzaal van The Movies. Daar vond het debat plaats over Wonen: 10.000 woningen erbij | Maar welke stad willen we zijn
Lars Sorensen leidde het debat met humor en vol vaart.

Dit politiek cafe is georganiseerd door D66, PvdA, GroenLinks en Gewoon Dordt.

Voor de pauze was er de panneldiscussie met Dorith Kools (Waltmann Makelaars), Rob Puper (Stad en Land Makelaars), Marcel Schippers (Dudok Groep Projectontwikkelaar) en Heijmans Vastgoed.

Heijmans zei dat er veel gesproken wordt over "vanuit de kwaliteit van de stad. Dat zegt mij helemaal niets. Wat heeft deze stad nodig, daar gaat het om". "Hoe kun je je stad versterken?"
Waltmann vond dat procedures veel te lang duren, dat zou veel flexibeler moeten. Nu duurt het veel te lang voordat plannen uiteindelijk tot uitvoering komen. Inmiddels kan er wel weer behoefte zijn aan andere type woningen. Dorith wil meer kleine woningen bouwen. Van 40/50 m2. Daar is veel meer van nodig. Voor eenpersoonshuishoudens en jongeren.
Rob Puber vond dat de aanwezigen eens op bezoek moesten komen in Rotterdam. Hij woont inmiddels al een tijd in Rotterdam. Daar kan veel meer en veel sneller. Katendrecht is helemaal opgeknapt en is echt een grote trekker geworden. Veel jongeren komen er nu. Rest volgt dan vanzelf.
Hij vond het jammer dat Dordrecht te veel de middelmatigheid opzoekt.
DuDok zei een oer Dordts bedrijf te zijn. Hij vond dat er meer sociaal moest komen, en dat er minder hiervan gesloopt moest worden.
Heijmans benadrukte dat hij als projectontwikkelaar helemaal niet alleen voor duur en grote winsten gaat. Een goede ontwikkelaar bouwt alles. "Goede ruimtelijke ordening is a politiek. Het programma dat je bouwt is wel politiek. Flexibele bestemmingsplannen zijn nodig."
De Omgevingswet kan hierin een goede rol gaan spelen.

Politiek kan sturen op grondprijzen, zodat prijzen niet sky high gaan, en op wat er gebouwd moet worden op die grond.  

Toenemend probleem bij bouwprojecten zijn de parkeernormen. Die zijn in compact te bouwen gebieden, vooral in centrum, overbodig. Veel jongeren willen geen auto meer. De voorzieningen zijn dicht bij. De auto slokt ook te veel ruimte op. Er is behoefte aan flexibele parkeernomen, die afhankelijk zijn van de plaats waar wordt gebouwd en wat er wordt gebouwd. 

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid