"Onze binnenstad leeft: Meer Stadsmensen nodig - "bewoners moeten ergens tegen kunnen""

dinsdag 7 februari 2017

rust. Coffeelicious zit in meerdere steden. Hun ervaring is dat Dordrecht goede marketing doet, maar dat bewoners wel ergens tegen moeten kunnen en minder moeten zeuren. Dit ontlokte Kees Thies de opmerking dat we meer echte Stadsbewoners nodig hebben. "Dordrecht zit bekneld in een sterke regio", aldus Platform 31. Regionale verschillen worden groter, en Rotterdam is sterk en trekt veel toeristen. Daarvan kan Dordrecht ook profiteren: pik daar wat van mee, adviseerde het Platform31. Een aantrekkelijk woonklimaat is uiterst belangrijk voor Dordrecht en regio. Platform31 adviseerde andere functies in de binnenstad aan te trekken, zoals meer ambachten, meer richten op dienstenaanbod en service-aanbod voor mensen die het veel te druk hebben (o.a. tweeverdieners) of die het niet meer zelf kunnen (ouderen bijv.) instaphuren meer laten wonen in binnenstad en luister vooral naar wat de consument wil. Meer diversiteit in vastgoedeigenaren is nodig en bij evenementen meer samenwerken met horeca, die ook een invulling kunnen geven. Dordrecht Marketing vertelde dat dit een struikelblok is: horeca werkt moeilijk samen en wil zeker niet mee betalen.

De Jongerenraad waarschuwde wel dat meer wonen in de binnenstad ook een belemmering kan zijn voor ondernemers, omdat bewoners het bruisen niet altijd zo op prijs stellen.

Enkele bewoners in de zaal beaamden dit. Amsterdam werd als voorbeeld genoemd waar het bruisen vreselijk is doorgeschoten. Vooral horeca geeft overlast vinden zij.

 

Mark Habets van Habets Herenmode vertelde dat er veel fimpjes van Dordrecht en Drechtsteden op Facebook en YouTube staan. Er komen nu ook veel meer Belgen naar Dordrecht. Parkeerbeleid vindt hij mag wel wat meer aandacht hebben. Zelf denkt hij aan Happy Hour uren en uitrijkaarten voor parkeergarages, samen met gemeente. Er is behoefte aan kleine gespecialiseerde winkeltjes. Dordrecht moet een huiskamergevoel geven, aldus Mark.

 

De beheerder van de DrieVriendenHof vertelder dat we weleens wat trotser op Dordrecht mogen zijn. Een winkelketen als ZARA is belangrijk, maar ook een schone stad. De stad is nu veel schoner dan jaren geleden. "We hebben behoefte aan grotere winkels. De balans met de kleinere winkels moet goed zijn. ZARA zouden we graag hebben". Hij was dan ook tegen het idee om in V&D allemaal kleine winkels te maken. Goede oplossing voor V&D is juist 3 grotere winkel(ketens), zoals bijv. Hudson's Bay. Hij is in gesprek om voor V&D pand een paar grotere winkels naar Dordrecht te halen, bijvoorbeeld in combinatie met wonen.

 

Dordrecht Marketing vertelde dat Dordrecht nog meer een echte winkelstad moet zijn. Al gaan stofzuigen door winkeliers ver voor sluitingstijd kan niet. Parkeren hoeft helemaal geen punt te zijn, zaak is hoe gaan we ermee om. Klagen tegen klanten over het parkeren heeft het risico dat klanten niet meer terugkomen. Gerben Baay vindt wel dat we iets met de winkelopeningstijden moeten doen. Nu is het vooral tussen 17 en 19 uur heel doods in de stad.

 

Discussieplatform Argu had 2 stellingen geplaatst op een speciale PvdAdordrecht site. Ideeen die werden aangeleverd waren: Maak een Binnenstadsfonds in V&D pand meerdere winkels vestigen.

 

Bezoekers hadden op papier hun adviezen kunnen invullen. Kees Thies liep door de zaal. Uit z'n pet konden bezoekers een papier pakken en het advies voorlezen, waarna erover werd gediscussieerd:

Kleiner maken kernwinkelgebied (maar juist veel bezoekers vinden Voorstraat West en Noord en Vleeshouwersstraat juist moeten worden behouden) Meer out of the box denken Bij leegstand OZB verhogen (is landelijke regeling voor nodig) bewoners uit Oost Dordrecht (Sterrenburg en Dubbeldam) vinden de binnenstad moeilijk bereikbaar met de auto - 1 bewoner voelde zich gediscrimineerd) Parkeergarage onder Statenplein Mixen van functies horeca en retail Ban de auto uit de stad, dan ban je ook het leven uit de stad Meer Openbare Toiletten (daar waren vele voorstanders van in de zaal) Meer huiskamerideeen in leegstaande winkels RTV Dordrecht meer betrekken bij binnenstad - meer bekendheid geven in de regio soepelere regelgeving voor de Dordtse ondernemer (gemeente doet vaak moeilijk) Parkeergarage Spuihaven handhaven (het is de beste berijkbare parkeergarage) Parkeertarieven omlaag POBD (Ondernemers Binnenstad) moet beter gaan functioneren.

 

Conclusies van deze avond:

- Goede balans tussen winkelketens en lokale (speciale) ondernemers

- Breed winkelgebied: met Voorstraat West/Noord en Vleeshouwersstraat

- Evenementen in stand houden en meer spreiden meer culturele evenementen Bach Festival moet ook op staat activiteiten organiseren

- Verminderde regelgeving

- Meer lokale ondernemers de kans geven op Kerstmarkt, en breder gebied voor Kerstmarkt

- Aan bestaande winkeliers denken

- Bewoners binnenstad moeten ondernemers niet belemmeren

- Meer openbare Toiletten in binnenstad

- Hoe trekken we bewoners uit Sterrenburg en Dubbeldam meer naar onze binnenstad

 

De PvdA gaat met deze aanbevelingen aan de slag, en houdt u op de hoogte via deze website. Ook gaat de PvdA verder met gesprekken met winkeliers en bewoners.

Wij danken alle aanwezigen voor hun inbreng en aanwezigheid.

 


Klik hier om filpje van RTV Dordrecht te bekijken.

Klik hier om kort verslagje met foto's te bekijken van Dordrecht.net

 

Klik op pdf-bestand onder de foto's voor de presentatie van Platform31

 

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid