Nog veel onzekerheid over stapeling stoffen en de zeer zorgwekkende stoffen

Nog veel onzekerheid over stapeling stoffen en de zeer zorgwekkende stoffen
donderdag 15 december 2016

BRZO-bedrijven (Besluit Risico's Zware Ongevallen). Er blijken nogal wat risico relevante bedrijven in onze regio te zijn. Hoeveel mag worden uitgestoten is vastgelegd in regelgeving, (na praktijkervaring wordt dat bijgesteld), ook de mate van gebruik van risicovolle stoffen. Toch blijkt er nog veel onzeker te zijn over de stapeling van allerlei stoffen in de lucht en de zogenaamde ZZS'en. De Zeer Zorgwekkende Stoffen. Het RIVM bepaalt het maximaal toelaatbare risico. Het gebruik van ZZS'en en hoe men ermee omgaat bepalen de bedrijven veelal zelf. Zij hebben het meeste verstand van deze ZZS'en vindt men.

DuPont vertelde dat de maatschappij nu eenmaal allerlei producten nodig heeft, en het maken van veel van die producten gebeurt met stoffen die risicovol zijn. Maar alles is zo ingericht dat de risico's minimaal zijn, aldus DuPont. Men voert ook eigen inspecties uit. Daarnaast wordt er gewerkt aan uitbreiding van detectie-apparatuur.

Zowel DuPont als Chemours vertelden dat Veiligheid centraal staat. Op de vraag van de PvdA waarom het dan zo mis kon gaan de afgelopen tijd reageerden men dat door de splitsing van DuPont naar Chemours men te veel met zichzelf en bestuurlijk bezig is geweest en minder oog had voor de omgeving. De veiligheid is en blijft het centrale punt voor de bedrijven.

DuPont en Chemours zeggen beiden het volste vertrouwen te hebben in de toekomst, en in Dordrecht te blijven.

Het terrein is eigendom van Chemours. Chemours in Dordrecht is de belangrijkste locatie in Europa. Chemours vertelde niet alle emissieruimte te gebruiken. Er is over. Chemours presenteerde ook hun nieuwe aanpak: met onder meer het instellen van een Burenraad, volle aandacht voor communicatie, en een nieuwe website met informatie over hun werkwijze.

De PvdA vroeg of Chemours ook gesprekken heeft gehad met de mensen die gedemonstreerd hadden op 5 november j.l. op hun voorterrein. Daar heeft Chemours ook beloftes gedaan naar de aanwezigen. Chemours vertelde gesprekken te hebben met deze bewoners. Chemours wil er alles aan doen om het vertrouwen te herstellen.

Dan zou het betalen van de bloedtesten voor de omwonenden zeker een goed gebaar zijn. Maar vooralsnog doet men dat niet.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid