Nieuwe Omgevingswet moet in 2021 starten

Nieuwe Omgevingswet moet in 2021 starten
zaterdag 8 september 2018
Nieuwe Omgevingswet moet in 2021 starten

Per 2021 wordt de nieuwe Omgevingswet van kracht. Daarmee worden 26 wetten gebundeld in één nieuwe wet die gaat over de leefomgeving van burgers. Het is de grootste wetgevingsoperatie sinds de Tweede Wereldoorlog. En het raakt ook aan grote vraagstukken als energietransitie, klimaatbestendigheid en woningbouw.

De gemeenteraad wordt actief betrokken bij de invoering hiervan in Dordrecht. Herman van der Plas heeft namens onze fractie zitting genomen in een speciale raadswerkgroep die hiervoor is ingesteld. De nieuwe wet zal ook een nieuwe rolverdeling tussen College en Raad betekenen. De Raad en College hebben ook geoefend hoe de nieuwe wet zou kunnen werken.

Op 6 september 2018 was Herman van der Plas met veel andere Dordtse raadsleden aanwezig bij een bijeenkomst in in Cascade Hendrik-Ido-Ambacht over de nieuwe wet. Hierbij waren alle gemeenten die zijn aangesloten bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid vertegenwoordigd.

Gedeputeerde Adri Bom Lemstra opende de bijeenkomst dan ook om iedereen goede moed in te spreken. Dat was wel nodig want de spreker na haar vanuit de VNG illustreerde de enorme operatie die de invoering van de Omgevingswet met zich mee brengt. Eén van de riskante onderdelen is bijvoorbeeld dat de uitvoering van de wet in heel Nederland geheel digitaal zal moeten gaan verlopen. Na een paneldiscussie tussen bestuurders werd dat beeld nog eens bevestigd door professor Jan Rotmans. Deze vond de doelstellingen van de wet positief en passend bij de moderne tijd, die hij goed wist te beschrijven. Maar sommige onderdelen vond hij ook tegenstrijdig. Hij raadde dan ook aan te experimenteren en de nodige tijd uit te trekken voor de invoering.

Voor de PvdA was een interessant onderdeel van het betoog van Rotmans het deel over nieuwe vormen van burgerparticipatie.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid