Nieuwe duurzame energiebronnen moeten gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en betaalbaar zijn voor de consument

Nieuwe duurzame energiebronnen moeten gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en betaalbaar zijn voor de consument
vrijdag 9 december 2016

aandacht voor komen. Niet iedereen wil van het gas af. TNO beaamde dat daar veel meer aandacht voor moet zijn. Nieuwe systemen moeten eenvoudig zijn voor de consument.

STEDIN wil duurzame energie voor iedereen mogelijk maken voor schappelijke kosten. Bij nieuwbouw kun je huizen zonder gasleidingen gaan bouwen. Nu is dat nog wettelijk verplicht: ieder huishouden moet toegang tot gas hebben. STEDIN wil warmtepompen ontwikkelen. STEDIN zei niet te geloven in uniforme oplossingen. Bij oudere huizen kun je bijv. de gasleidingen gewoon laten zitten, en dan bijv. via warmtenet het huis verwarmen. Het bedrijf geeft toe dat bewoners eraan moeten wennen, en wil dat de consument niet te veel moet gaan betalen bij de omschakeling. Dit is voor de PvdA een belangrijk punt. STEDIN voorziet ook dat we afgaan van grote collectieve systemen. Je kunt bijvoorbeeld wel eigenaar worden van je eigen bron binnen een collectief systeem.

HVC zet in op All Electric, huizen isoleren en warmtenetten ontwikkelen in heel Dordrecht. Er komt een mix van warmtebronnen: Geothermie. Kijken welke warmtebron geschikt is voor welke locatie en landschap. Mensen moeten erop kunnen rekenen dat het warm is zonder uitval en zonder gezeur. HVC denkt ook aan biomassa.

Anton Reker van het Dierenasiel en Adviesmanager Duurzame Energie vertelde over de nieuwbouw van een Regionaal Dierenasiel op bedrijventerrein Kil 4, dat een duurzaam bedrijventerrein moet worden. Ook gaf hij voorbeelden van nieuwe duurzame wijze van bouwen.

De energieomschakeling is noodzakelijk. De systemen die nu ontwikkeld zijn en nog gaan worden moeten voor de consument wel gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en betaalbaar zijn, vindt de PvdA. De consument moet meer centraal komen te staan.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid