Motie Flora en Fauna: verhuizing van Volkstuinencomplex De Vrije Tuinder

Motie Flora en Fauna: verhuizing van Volkstuinencomplex De Vrije Tuinder
vrijdag 26 januari 2018
Adviescommissie Fysiek, dinsdag 23 januari 2018: Motie Flora en Fauna - Jacqueline van den Bergh

De Volkstuinvereniging De Vrije Tuinder en de Bijenvereniging zijn gevestigd aan de Reeweg Zuid. De gemeente wil daar woningen bouwen. Daarvoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Er is een nieuwe locatie gevonden, namelijk bij de Joop den Uylstraat, vlak bij de spoorlijn bij de Zuidendijk. Daar ligt een brede groene strook waar de volkstuinen kunnen worden gerealiseerd. Tot en met december 2019 kan men gebruik maken van de locatie Reeweg Zuid.
De gemeente wil voor de verhuizing 260.000 euro investeren, voor het gereed maken van de grond.

De voorzitter van de Vrije Tuinder kwam inspreken. Hij vertelde dat de bottleneck voor de Vrije Tuinder de nieuwe pacht is die zij straks moeten gaan betalen aan de gemeente: van 27 cent per m2 naar 50 cent per m2 gedurende de 10 jaar. Dat is niet op te brengen. De gemiddelde pacht in Nederland is ca. 30/35 cent per m2. De Vrije Tuinder gaf aan onderdelen van het gereed maken van de nieuwe locatie zelf te kunnen laten uitvoeren, zodat de investering van de gemeente naar beneden kan. Als de gemeente de huidige voorwaarden handhaaft, dan betekent dat het einde van de Vrije Tuinder en de Bijenvereniging.

De PvdA vond dat wethouder Mos alleen met een kille financiele blik kijkt. Natuurlijk is geld belangrijk, maar de verenigingen hebben ook een maatschappelijke functie. Men ontmoet elkaar, leert omgaan met verbouwen van groente, en het maken van honing en het houden van bijen. Veel bewoners uit de wijk hebben hier een groententuin.

De Vrije Tuinder vertelde vrijdag  26 januari a.s. een gesprek te hebben met wethouder Reijnvaan over de situatie.
De PvdA wil dat het gesprek leidt tot een haalbare verhuizing, zodat de continuiteit van de Vrije Tuinder en de Bijenvereniging gewaarborgd is. Dit was ook de strekking van de motie Flora en Fauna, die de PvdA ingediend heeft, samen met GroenLinks, D66 en CDA. De voorstellen die de Vrije Tuinder nu heeft gedaan, moeten goed bekeken worden. De PvdA vroeg om verslag van het gesprek na vrijdag 26 januari. Dit werd toegezegd.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid