Internationale Vrouwendag 8 maart 2018

Internationale Vrouwendag 8 maart 2018
zondag 11 maart 2018
Op Internationale Vrouwendag 8 maart 2018 werd de Wijnie Jabaaijlaan onthuld in het Leerpark. Vlakbij de Jan Ligthartlaan en de Romboutslaan.

Wethouder Sleeking vertelde over zijn idee om Wijnie Jabaaij te eren met een laan in de nieuwe wijk op het Leerpark vorige jaar op Internationale Vrouwendag  Op 8 maart 2018 was het zover. De Wijnie Jabaaijlaan werd onthuld door wethouder Sleeking en en medewerker van bouwer Heijmans.

Jacqueline van den Bergh vertelde over de PvdA markante persoonlijkheden die de afgelopen jaren zijn geeerd met een park (Jaap Burger), met een steegje (Jan Eijkelboom) en nu met een laan (Wijnie Jabaaij). De gemeenteraad had aangedrongen bij het college om meer Dordtenaren op te namen in de straatnamen. Namens de PvdA en namens Initiatiefgroep Internationale Vrouwendag 8 maart bedankte Jacqueline de wethouder voor het mogelijk maken van de Wijnie Jabaaijlaan.

Wijnie Jabaaij was een ferme politica, met duidelijke standpunten. Ze liet zich niet uit het veld slaan. Zij kwam op voor de rechten en ontplooing van vrouwen in een tijd die nog vooral werd gedomineerd door mannen. Zeker in de politiek. Wijnie vond dat vrouwen recht hadden op goede opleidingen, goede banen en gelijke beloning. Ze was een krachtige persoonlijkheid. Vrouwen moesten overal vertegenwoordigd zijn. Ook nu nog is dit van belang. Nog altijd zijn er te weinig vrouwen in de top van het bedrijfsleven, maar ook in de politiek. Van gelijke rechten op alle gebieden is nog altijd geen sprake. Belangrijk is dan ook dat Internationale Vrouwendag jaarlijks wordt gehouden, met nu in Dordrecht een extra accent erbij: de Wijnie Jabaaijlaan. Er was al een Wijnie Jabaaijcentrum, voor opvang van vrouwen die mishandeld werden door hun man.


Foto's: Rinie Boon.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid