Hoorzitting over Chemours in Provinciehuis

Hoorzitting over Chemours in Provinciehuis
vrijdag 27 oktober 2017

actievoerder hem had aangeboden, uit de tuin van de bewoner uit Sliedrecht die heel veel GenX in zijn bloed heeft.

DCMR vertelde dat in de Milieuwetgeving niet alles weten over een bepaalde stof (over de mate van giftigheid) nog geen weigeringsgrond is om een vergunning uit te geven. Je moet dan toch een vergunning geven. Die wetgeving moet anders.

In de Europese wetgeving en in REACH is niet vastgelegd dat eerst alles bekend moet zijn, voordat een stof geloosd mag worden in lucht, bodem of water. De kennis omtrent een stof bouwt zich langzaam op.

Bedrijven leveren zelf (zijn dominant) in het aanleveren van informatie over een bepaalde stof. Volgens Chemours werkt het met de best beschikbare technieken.

De OR van Chemours was ook aanwezig. Zij maken zich zorgen over de slechte naam van het bedrijf, alsof het een criminele organisatie zou zijn. Zij vertelden goed overleg te hebben met het management. Zij hebben er vertrouwen in dat er het meest veilige wordt gewerkt.

OASEN zegt dat ons drinkwater nu veilig is, maar men maakt zich zorgen om de toekomst. Omdat stoffen heel lang in het milieu blijven. Zij worden ook niet goed geinformeerd over stoffen. Veel moeten ze zelf gaan uitzoeken. Er moeten veel meer restricties worden opgelegd. Basis is dat ons drinkwater beschermd moet worden.

Toxicoloog De Boer (VU) vindt dat kennis veel meer gedeeld moeten worden. Bedrijven houden hun kennis te veel binnen het eigen bedrijf. Tussen PHOA en GenX zit weinig verschil. Iedere nieuwe stof is een marginale wijziging van een oude stof, die verboden wordt. Hij wil dat er geen persistente stoffen meer gemaakt worden. Hij heeft twijfel over de koolstofbedden-methode die Chemours nu gaat toepassen. Daarmee wordt te veel water gebruikt, en dat is niet goed voor GenX. Word je er ziek van? Is heel moeilijk aantoonbaar. Daarvoor is een groot onderzoek nodig, met referentiegroepen. Dat duurt jaren en kost veel geld. Hij raadt af - hangende het onderzoek naar moestuinen in Dordrecht - fruit en groente te eten uit eigen tuin. Bij twijfel niet doen.

RIVM daarentegen vindt dat men wel uit eigen tuin kan eten. De aangetroffen hoeveelheid stoffen zijn te verwaarlozen. Maar de uitslag van het definitieve onderzoek verwacht men voorjaar 2018. Onderzoeken nemen tijd in beslag. Het RIVM wil nog een onderzoek doen naar de stapeling van allerlei stoffen in ons lichaam. Ieder afzonderlijke stof wordt wel goed onderzocht, maar wat doen die stoffen met elkaar?

De bewoners vroegen vooral aandacht voor Schoon Drinkwater en veilig eten uit eigen tuin.

PvdA wil toe naar 0 uitstoot in lucht, water en bodem. En wil dat er een planning hiervoor wordt opgesteld hoe daar te komen, met RIVM, Provincie en Chemours.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid