Het allereerste Dordtse Regenboogdebat: woensdagavond 7 maart 2018

Het allereerste Dordtse Regenboogdebat: woensdagavond 7 maart 2018
maandag 5 maart 2018
Herman van der Plas bij Dordts Regenboogdebat: “PvdA staat pal voor de rechten van LHBT-ers”

Op woensdag 7 maart a.s. neemt onze kandidaat op plek nr 7 Herman van der Plas als – “roze” – kandidaat deel aan het allereerste Dordtse Regenboogdebat. In Art & Dining, in Dordrechts Museum, vanaf 19.30 uur.
Daar zal worden gesproken over homo-emancipatie in onze stad. Herman van der Plas vertelt zijn ideeën daarover en over zijn eigen ervaringen.

Wat vind je van dit initiatief van Dordrecht Pride?
Fantastisch natuurlijk. Ik ben zelf lang homoactivist geweest, of misschien is homo-lobbyist een beter woord. Ik was bezig met onderwerpen zoals anti-discriminatiewetgeving. Dit deed ik vanuit het bestuur van het roze netwerk van de PvdA en een landelijke COC werkgroep. Vanuit het bestuur van het COC Rotterdam organiseerde ik ook activiteiten voor jongeren met een andere culturele achtergrond. Dordrecht viel daar formeel ook onder, sinds de opheffing van een eigen afdeling. Maar het lukte toen niet om hier iets structureels van de grond te krijgen. Des te leuker dus dat nu ik zelf in Dordrecht woon, er zo’n zichtbaar initiatief is.

Wat is je eigen verhaal, hoe ben je destijds omgegaan met je geaardheid?
Ik wist het al als jonge puber. Zo rond het einde van mijn 16e heb ik het op school verteld, op mijn 17e aan mijn ouders. Dat ging allemaal redelijk probleemloos. Op die leeftijd leerde ik ook mijn partner Bram kennen tijdens vakantiewerk, waarmee ik 33 jaar mee heb samengeleefd. Mijn geaardheid is in mijn leven nooit een issue geweest. Maar je blijft een sociaaldemocraat. Dus ik kom toch graag op voor anderen die meer weerstand ondervinden in hun omgeving, of bij zich zelf.

Hoe ervaar je zelf als homo de stad Dordrecht?
Ik vind het een erg veilige stad. Niet alleen als homo trouwens, ook meer in het algemeen. Homo’s of lesbo’s zijn er niet erg zichtbaar. Dat valt me misschien nog meer op sinds mijn partner is overleden en ik wat vaker alleen op pad ben. Dat past ook wel in de trend bij jongeren die zich veel minder willen indelen in rigide hokjes wat seksualiteit betreft dan vroeger, en ook minder samenkomen in een “scene”. En als je een medehomo zoekt dan is er wel een app. Maar ik hoop niet dat de relatief geringe zichtbaarheid van homo’s en lesbo’s komt door sociale druk, een gebrek aan tolerantie of gewoon pure discriminatie. In elk geval heeft een jaarlijkse gay pride als periodieke uiting van zichtbaarheid een belangrijke functie. En dat verdient alle steun van de gemeente.

Wat heeft de PvdA Dordrecht voor inzet op dit gebied?
We hebben bewust gekozen voor een compact verkiezingsprogramma, waarin wel veiligheid als onderdeel van Wonen en Wijken maar niet het LHBTI-thema expliciet is benoemd. Maar ik wil er geen onduidelijkheid over laten bestaan: de PvdA staat van oudsher pal voor de rechten en participatie van LHBT-ers. Seksuele diversiteit zien we als een verrijking en die moet zichtbaar kunnen zijn op straat, op scholen, op het werk, in zorginstellingen en op het sportveld. Discriminatie moet met kracht bestreden worden.

En hoe dat concreet te maken in Dordrecht in de komende raadsperiode?
Vanuit het ministerie van OCW is jarenlang met een klein budget maar veel impact gestimuleerd dat gemeenten het LHBT-aspect apart aandacht zouden geven. Wij zien graag dat dit in Dordrecht zo blijft. Ook als de tijdelijke stimulering van OCW ophoudt. De nieuwe minister zal dit voorjaar haar beleid maken. Onlangs schreef ze de Tweede Kamer al dat ze meer nadruk wil gaan leggen op “sociale veiligheid” van lhbti-personen in alle geledingen van de samenleving. Daar moeten we goed op inspelen. Daarnaast moet een LHBT-beleid goed aansluiten bij de feitelijke situatie in Dordrecht. RADAR is een belangrijke informatiebron voor discriminatie.

Staat de PvdA Dordrecht dan ook open voor een Regenboog Stembusakkoord dat is aangekondigd?
We willen best beloven om een aantal punten in de komende raadsperiode uit te voeren of op zijn minst te bepleiten. En ik kan mij voorstellen dat de linkse partijen op dit vlak ook geheel op één lijn zitten. In elk geval hebben we ook de Gay Vote – een stemwijzer op basis van LHBTI-maatregelen - ingevuld.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid