Herdenking van de gebroeders De Witt

Herdenking van de gebroeders De Witt
maandag 21 augustus 2017
"

politicus van de Republiek. Interessant was dat er in de Republiek alleen maar besluiten genomen worden als alle gewesten het eens waren. ""Het was eigenlijk de Europese Unie in het klein."" Johan de Witt slaagde er keer op keer in om de gewesten op één lijn te krijgen. ""Misschien was Johan de Witt de Angela Merkel van de zeventiende eeuw.""

Maar waarom ging het vervolgens volgens Klok toch goed mis met deze bekwame Dordtse broers? 'De gebroeders De Witt hebben het Oranje-gevoel in het land onderschat. Onder het volk werden de Oranjes beschouwd als bondgenoten tegen de machtige regenten, die zij zagen als uitbuiters."" Toen in 1672 de Republiek door verschillende landen werd aangevallen, kregen de gebroeders De Witt in Oranje-gezinde pamfletten de schuld. 'We hadden toen dus ook al nepnieuws"", zegt Klok. En bovendien waren relatief veel mensen ook al geletterd. Het leidde ertoe dat de beide broers in Den Haag door een Oranjegezinde menigte werden vermoord en zelfs gelynched. Daarop kwam Willem III aan de macht.

Volgens Kees Klok moeten we de gebroeders De Witt in ere houden. 'Het zijn jongens uit onze stad en we mogen best trots op ze zijn.' De PvdA zou een dergelijke traditie van harte toejuichen. En ook ondersteunen we natuurlijk de oproep van initiatiefnemer Ben Corino om het schilderij van Johan de Witt uit de kelder van het stadhuis te halen, en een prominentere plek in het Stadhuis te geven.

Herman van der Plas, bestuurslid PvdA Dordrecht

"

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid