Grondstoffenbeleidsplan 2016-2020

Grondstoffenbeleidsplan 2016-2020
donderdag 18 januari 2018
Adviescommissie Fysiek woensdag 17 januari 2018: Grondstoffenbeleidsplan 2016-2020 - Jacqueline van den Bergh

Het nieuwe Afvalstoffenbeleidsplan wil bereiken dat meer bewoners en bedrijven in onze stad hun afval vaker en meer gaan scheiden. Zodat uiteindelijk er minder restafval (grijze bak) overblijft. De voorgestelde Dordtse ambitie is: - in 2018 wordt 60% van al het huishoudelijk afval gescheiden; - in 2020 stijgt de afvalscheiding naar 75% ; - in 2020 is de hoeveelheid restafval maximaal 130 kg restafval per inwoner per jaar.
Op zich is dat een goed streven. Maar de gevolgen voor het legen van de bakken vindt de PvdA minder goed. Voorstel is: Oranjebak/Oranjebak (voor plastic etc.) per 14 dagen; Groene bak (GFT) per 14 dagen; Grijze bak (restafval): per 4 weken. 

Per 4 weken voor de grijze bak is nu een te lange termijn voor een gemiddeld huishouden en vooral in de zomer. Dit streven is goed, maar moet wel realistisch zijn voor het gemiddelde huishouden, zeker met kinderen. Daar is veel weerstand tegen in de wijken.

Wij vinden dit voorgestelde tempo te hoog. Voor veel mensen is steeds meer afval scheiden een lastige zaak, zeker als je kinderen hebt en drukke banen. Ook willen wij voorkomen dat er veel afval op straat terechtkomt of in buitengebied wordt gedropt. Er wordt volgens ons nu een ingewikkeld systeem opgetuigd: voor gezinnen en huishuidens met luiers en ander (medisch) materiaal: daarvoor worden aparte (op acceptabele loopafstand) bovengrondse verzamelcontainers geplaatst, of wordt in overleg voor een maatwerkoplossing gezorg. Zorgen zijn er dan over de geuroverlast. Er komen afvalcoaches die bewoners moeten begeleiden naar betere afvalscheiding. Er wordt gezegd dat het nieuwe voorstel financiele voordelen geeft. Maar afvalcoaches en maatwerkoplossingen kosten veel juist geld. 

En wat voor gevolgen heeft minder afval voor HVC en ons Warmtenet: als er minder verbrand wordt? Volgens wethouder van der Linden is er altijd afval om te verbranden. Maar dat komt dan elders vandaan.

Wij vinden dat het tempo van afvalscheiding te snel wordt opgevoerd. Voor een gemiddeld gezin met kinderen is dit te lastig. Dat we beter afval moeten gaan scheiden, daar zijn we het mee eens. Maar in een lager tempo. Wij willen eerst nu bekijken wat de ervaring is met de Oranjebak in de proefperiode. Wij zijn er trouwens voor dat er de keuze blijft: of plactic zak of Oranjecontainer. Niet iedereen heeft ruimte in zijn tuin voor deze 4e bak. En wij willen eraan vasthouden wij dat de grijze container om de 2 weken wordt geleegd, en niet om de 4 weken. Die periode is echt te lang en wij willen geen ongewenste maatschappelijke effecten dat het afval gaat zwerven of wordt gedumpt in buitengebied.
Je kunt ook nog denken aan grote of kleine bakken.

Uiteindelijk wil de PvdA wil toe naar ondergrondse containers met volledige afvalscheiding, milieustraten. Zodat je alles kwijt kunt op ieder gewenst moment. Je kunt ook denken aan invoeren statiegeld voor de kleine plastic flessen. De Afvalbranche is nu ook bezig met een landelijke actie voor minder vooral plastic afval. Zij kunnen zelf ook met ander verpakkingsmateriaal komen, want ook de industrie moet meehelpen om de hele afvalberg te verminderen en volledig recyclebaar te maken.

Komt in gemeenteraad van dinsdag 20 februari a.s.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid