Gemeenteraad over Kaderbrief 2019

Gemeenteraad over Kaderbrief 2019
dinsdag 19 juni 2018
Gemeenteraad dinsdag 19 juni 2018: Kaderbrief 2019 - Cor van Verk:

De PvdA steunt het Coalitieaccoord op hoofdlijnen. Er is de ambitie om de stad verder te brengen. De sfeer van samenwerking is aanwezig. Samenwerken doen we echter met z’n tweeen, zei het CDA. Dat betekent dat wij voorstellen van de coalitie steunen die de stad vooruit helpen.

Wij zijn bezorgd om de bomen. Zorgen om de kap van bomen als ze ziek zijn, waarvan de ziekte nogal eens betwist wordt in de stad. Ontwikkelingen in de stad, waar bomen bij sneuvelen, wil de PvdA niet. Ambitie is nu van college: 800 bomen te planten rondom Mijlpalen festiviteiten en 100 bomen per nieuwe 1000 inwoners. Die aanplant moet niet rucksichlos, maar met beleid. PvdA wil dan ook het Bomenbeleid actualiseren. We komen hierover met een motie.

4000 banen en 4000 woningen erbij. En nog eens 6000 woningen straks. Bij elkaar 10.000 woningen is een wijk als Wielwijk en Crabbehof bij elkaar. Wij willen een vlekkenplan: waar komen die woningen, voor wie en wanneer. Aandacht vooral voor diversiteit. Bouwen voor hogere inkomens. Bouwen voor de middeninkomens. 700 en 1000 euro’s. Bouwen voor de lagere inkomens. Door gezinsverdunning zijn ook meer woningen nodig aan de onderkant. Nodig is diversiteit in wijken.

Wethouder Marco Stam zegde toe na de zomer met een vlekkenplan te komen voor de woningbouwlocaties. Wethouder Sleeking noemde Stadswerven, Wilgenwende, Leerpark, Gezondheidspark, Spoorzone, Spuiboulevard. Maar volgens de PvdA kun je niet zomaar gaan bouwen langs het Spoor, vanwege de treintransporten met risicovolle stoffen.

NVM zegt dat binnenstedelijk bouwen 7 jaar doorlooptijd kent tussen plannen en realisering. Die woningen zijn er dan nog niet in 2022. Er moet snel actie komen. Woonvoorzieningen zijn nodig voor kwetsbare groepen, voor mensen die opgenomen moeten worden in onze samenleving. Kwetsbare groepen hebben zorg nodig. Positief is de ontschotting. Ontschotten is noodzakelijk. De PvdA vindt een zorgwethouder absoluut nodig. Die kan dwars door alle beleidsterreinen heen de zorg centraal stellen.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid