Geef Dordtenaren echt invloed - houd een referendum over Visbrug

Geef Dordtenaren echt invloed - houd een referendum over Visbrug
donderdag 14 september 2017

gezellig en bruisend stukje stadshart wordt. Daarom kiezen wij ervoor de straat te versmallen, geen asfalt meer, waardoor een pleinachtig karakter ontstaat, dat beter aansluit bij de Visstraat en historische binnenstad. Verkeer kan er nog wel door, maar moet zich aanpassen. Wij denken aan een goede op/afstap voor boten en Dordtevaer, met steiger, achter de Loempia kiosk. De terrassen aan de andere kant worden over de totale lengte verbreed, en de stoep komt naar voren. Johan en Cornelis de Witt krijgen een fraaie opknapbeurt met een jaarlijks festival.

Horeca variant

De 2 insprekers van de horecazaken Centre Ville en Smooth pleitten voor de Horeca variant, die een lange trap kent tot midden in de Visbrug, met een kleine opening in hekwerk op de Visbrug. Smooth ziet graag de Loempiakiost verdwijnen, omdat hij dan meer terras heeft en het terras belangrijk is voor de zaak. PvdA is vooral verbaasd dat hij dan deze plek heeft gekozen, want de Loempiakraam staat er al heel lang.

Wethouder Sleeking: De varianten moeten voldoen aan gestelde doelstellingen. Raad heeft budget beschikbaar gesteld. Gelderse kade moet eruit bij de Grote Kerk. Dat moet eerst. De Visbrug komt waarschijnlijk dan ook veel later aan de beurt. College kietst voor een uitgebreid pariticipatietraject. Onderwerp leeft. Er waren veel handtekeningen om de Loempiakiosk te houden op de Visbrug. Loempiakiosk blijft dan ook gehandhaafd en staat in de varianten. Stuk of 11 plannen zijn binnengekomen. Zijn allemaal langs dezelfde meetlat gelegd. Niet aan brugleuning komen. Kijkend vanaf Visbrug naar Stadhuis. Als je daar de brugleuning gaat doorbreken, dan doorbreek je de doorkijk naar Stadhuis. De Rijksdienst heeft negatief over Horecavariant geoordeeld. Die variant is dan ook niet opgenomen.

Maar CU/SGP merkte op dat ook in de andere varianten het hekwerk wordt aangetast, aan de Voorstraat zijde. En die zijn wel goed bevonden.

Wethouder Sleeking beloofde dat hij de Rijksdienst opnieuw zou laten kijken naar de varianten, ook de Horeca Variant. Hij komt met deze informatie naar de gemeenteraad, incl. financiele uitwerking Horeca Variant.

Referendum

De PvdA pleit voor een referendum, geef de burger echt invloed. Het leeft in de stad. Voor een Referendum moet het initiatief uit de stad komen, reageerde de wethouder. Hij is er op dit moment niet voor. College stelt voor een peiling te houden over 3 varianten. De horeca variant zit daar niet bij. Wij vinden dat die ook mee moet doen. Hiervoor willen wij met GroenLinks met een amendement komen in de raad. Voor ons is belangrijk dat de Loempiakiosk blijft.

De PvdA vindt dat wanneer je de burger echte invloed wilt geven, je een referendum moet organiseren. Dat is lef tonen. Laat de Dordtenaren er zich echt over uitspreken. Bijvoorbeeld bij de Verkiezingen. Of eerder apart.

In de gemeenteraad van dinsdag 26 september a.s. wordt het verder besproken.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid