"Eindhoven: "De Slimste Kilometer van Europa""

zaterdag 23 september 2017

markt brengen van kennis. Hij citeerde Darwin die zei: Niet de sterksten of meest intelligente van een soort overleven, maar diegenen die zich het beste aanpassen aan de omstandigheden.

 

Edgar vertelde dat we een exponentiele groei doormaken, in ICT, in Chiptechnologie. "De hele wereld wordt technologischer". Het gaat door en wordt steeds sneller. In de Boardrooms worden allerlei nieuwe richtingen en ontwikkelingen besproken en bepaald. Dit ontlokte Jacqueline de opmerking of er ook in de Boardrooms de maatschappelijke gevolgen van die ontwikkelingen worden besproken. Want je ziet nu steeds meer een tweedeling ontstaan van grote groepen mensen die niet meer mee kunnen in de technologie en de snelle ontwikkelingen. En aan de andere kant de hoog opgeleiden die hier heel de dag mee bezig zijn. Bij ASML komen 80% van de werknemers van de technische universiteiten, ook uit buitenland. Edgar zegt dat daar weldegelijk oog voor is, maar men denkt dat de techniek oplossingen vindt voor maatschappelijke problemen.

 

's Middags werd een bezoek gebracht aan de High Tech Campus. Het is een forse locatie, met allemaal dezelfde soort gebouwen, en rechte straten. Je ziet weinig mensen lopen. Die zitten allemaal in die gebouwen. Daardoor mis je toch het leven in de brouwerij. Er zijn wel leuke foodmarkets waar men elkaar ontmoet.

 

Pieter Noordzij (manager development op de High Tech Campus, foto) vertelde dat sensoren het gaan maken. Overal en in alles komen sensoren die data uit de omgeving plukken. Zoals in kleding, in tandenborstels, auto's, huizen, scholen, en uiteindelijk ook in mensen. We weten dan 24/7 alles over onze kwaliteit van leven. Maar willen we dat wel? Pieter denkt van wel: de klant bepaalt of hij het product koopt. Toen het hoofdkantoor van Philips naar Amsterdam verhuisde, heeft Eindhoven er de High Tech Campus voor in de plaats gekregen.

 

De trip naar Eindhoven was voor de Drechtraad vooral bedoeld om kennis te maken met hoe Eindhoven zich heeft gemaakt tot de "Slimste vierkante kilometer van Europa" met zijn High Tech Campus. En om kennis te nemen van de regionale samenwerking daar.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid