Een aantrekkelijke binnenstad is hard werken

Een aantrekkelijke binnenstad is hard werken
vrijdag 26 januari 2018
Adviescommissie Bestuur en Middelen, dinsdag 23 januari 2018: Ontwikkelingen Binnenstad: Advies Expertteam

De levendige binnenstad is besproken nav het rapport dat is uitgebracht door het Expertteam. De PvdA is teleurgesteld in het rapport van het Expertteam over de binnenstad. Het biedt zeker uitgangspunten om verder te gaan met de aanpak om de levendige binnenstad in Dordrecht te verlevendigen en weer toekomstproof te maken.

Wij zien dat het rapport al in maart 2017 is opgeleverd, de vraag komt dan bij ons op wat is er in de tussentijd daadwerkelijk gebeurd? Op dit thema is de inzet vanuit het college erg stil geweest. De wethouder hield een mooi promotiepraatje wat er in de afgelopen jaren is gedaan. Helaas bleek er het laatste jaar eigenlijk niet veel te zijn gedaan. De binnenstad is een dynamische omgeving waar veel gebeurt en waar we met alle partijen een visie moeten ontwikkelen. In de stukken staat dat dit met sommige partijen is gedaan.

Wij hebben een aantal ondernemers in de binnenstad gevraagd wat zij hierover hebben gehoord, dit blijkt niets te zijn. Daaruit kan worden gesteld dat dit nog niet door alle ondernemers wordt gedragen. Dit is wel hard nodig. Afgelopen week zijn we als PvdA op werkbezoek geweest in Rotterdam op de West Kruiskade. Daar hebben alle partijen hard gewerkt om deze winkelstraat er boven op te helpen. Door lef te tonen, gemeenschappelijke doelen te hebben en een gezamenlijke aanpak uit te voeren. Waarbij soms de ene partij aan zet is en soms de andere. En de gemeentelijke organisatie vooral met terughoudendheid faciliterend te werk ging.

In de stukken vind ik niets terug over het door de wethouder gepresenteerde Investeringsfonds. Dit blijkt echt een verkiezingsuitspraak te zijn geweest. Wat jammer is want de wethouder had dit verder moeten oppakken naar aanleiding van een motie die in de raad is aangenomen om te komen tot een Investeringsfonds. De wethouder gaf aan dat op dit punt geen voortgang is gemaakt.

Vanuit de PvdA hebben we aangegeven dat het ons goed lijkt om na de verkiezingen de aanpak voor de binnenstad in een plan verder uit te werken samen met ondernemers, eigenaren, brancheverenigingen, KvK etc. Daarnaast wordt er in het rapport nauwelijks ingegaan op het punt van branchering, dit is een belangrijk item om onze binnenstad verder te helpen. Dit betekent wel dat veel beleid dat allemaal met de binnenstad samenhangt wellicht herzien moet worden. Of wellicht een aantal regels welke wij met elkaar hebben afgesproken, moeten worden gewijzigd.

Daarnaast is onze grote zorg de leegstand en de specifieke situatie op de Voorstraat Midden. Wat ons betreft gaan we nu echt aan het werk. Met partijen en ondernemers kijken we op welke manier we deze kunnen worden aangepakt. Daarbij moet worden nagedacht of Voorstraat Noord nog wel winkelgebied moet zijn en welke branchering we op de Voorstraat Midden en in de rest van de binnenstad willen hebben om deze aantrekkelijk te maken en te houden. Hierbij kan een binnenstadmanager een belangrijke rol spelen.

De PvdA vindt de binnenstad te belangrijk om hier zo even maar wat te doen en dit verdient een aanpak waar alle partijen hun eigen belang even opzij durven te zetten en het belang van de binnenstad de hoogste prioriteit te geven.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid