DRECHTRAAD: PVDA wil meer ruimte voor huishoudelijke hulp en overzicht salarissen top Zorginstellingen in de regio

DRECHTRAAD: PVDA wil meer ruimte voor huishoudelijke hulp en overzicht salarissen top Zorginstellingen in de regio
donderdag 7 juli 2016

mager. Armoede vooral bij alleenstaande ouders met kinderen neemt toe. Ook door de hoge lasten (zorg/woonkosten) komen mensen in de problemen. Je zou kunnen denken om bijv. tot 120% sociaal minimum meer tegemoet te komen in de zorgkosten.

Wij hebben eerder ervoor gepleit om het voorbeeld van Den Haag te volgen voor de Schuldhulpverlening aan jongeren. Neem de schulden over van jongeren, en maak stevige afspraken met jongeren over de terugbetalingsregeling. Zij hebben dan voortaan met 1 schuldeiser te maken in plaats van allerlei verschillende instanties. Dit voorkomt dat jongeren een groot deel van hun leven bezig zijn met schuldaflossing.

Wij zien de wachtlijsten bij de decentralisaties (zorg en jeugd) toenemen. Dat is niet goed. Er is onvoldoende afbakeling bij de wijkteams van wat zij aankunnen en wat zij doorverwijzen. Er is meer complexe vraag, en daar zijn de wijkteams nog niet voor toegerust.

Wat betreft de huishoudelijke hulp zijn wij het niet eens met de structurele bezuiniging die nu wordt ingeboekt van 1,2 miljoen. Wij denken ook dat er door de uitspraak van de rechter van het College van Beroep wijzigingen zullen komen in het aantal uren van de huishoudelijke hulp aan clienten. Er is te krap beoordeeld. Volgens de rechter moet er een onafhankelijke toets plaatsvinden bij het vaststellen van wat nodig is. De Sociale Dienst is in onze ogen geen onafhankeleijke organisatie, omdat zij ook moet bezuinigen en deze hulp moet betalen. Wij willen dan ook de gevolgen voor het beleid in de Drechtsteden op basis van deze uitspraak in beeld hebben, zodat wij tot aanpassingen kunnen komen.

Wethouder van de Burgt zegde toe dat hij na de zomervakantie met een uitwerking n.a.v. de uitspraak van rechter komt, en ook komt hij met een voorstel voor de schuldenaanpak bij jongeren, zoals in Den Haag en Leiden.

PvdA steunde de motie die het Drechtstedenbestuur opdraagt om de te komen met een overzicht van salarissen van de top van Zorginstellingen. Hoeveel zitten er boven de Balkenendenorm?

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid