DordtPas komt er in 2020

DordtPas komt er in 2020
donderdag 20 december 2018
Gemeenteraad dinsdag 18 december 2018 | DordtPas | Cor van Verk:

Wij zijn als PvdA enthousiast. Maar we zien wel een dilemma. De DordtPas wordt beschikbaar gesteld aan iedereen. De pas kan worden aangeschaft voor 40 euro. De minima krijgen de pas gratis, ook mensen met een inkomen tot 140% van het sociaal minimum. Dit is een open eind regeling. Je weet niet hoeveel mensen er gebruik van gaan maken en de pas aanschaffen. Dilemma is dat bij succes er direct wordt bezuinigd. Wij vinden dat niet kunnen.
Mantelzorgers krijgen een tegoed van 60 euro op de DordtPas, waarmee hun Mantelzorgvergoeding komt te vervallen. Hier zijn wij op tegen. De PvdA wil geen gedwongen winkelnering. Geef Mantelzorgers dat geld, zodat zij zelf kunnen bepalen wat ze ermee doen. Behoud het Mantelzorgcompliment van 200 euro jaarlijks. 

Wethouder Heijkoop: Meedoen. Alle Dordtenaren moeten kunnen meedoen. Het is een groot en complex project. 2 Miljoen trekken we ervoor uit. Mocht blijken dat we die overschrijden, dan moeten we iets doen. Je kunt kijken dan naar de prijs, naar de vorzieningen. DordtPas wil ik ook uitdrukkelijk verbinden aan andere voorzieningen, zoals Mantelzorg. Dat debat moeten we bij Mantelzorgbeleid voeren. DordtPas komt pas in 2020. Mantelzorgers moeten we goed ondersteunen. Veel Mantelzorgers willen geen geld, maar ondersteuning. Armoedeval: over werkende armen. U wilt in amendement het ophogen tot 150%. Dat wilden we een tijd geleden ook, het sociaal minimum ophogen naar 150%, maar toen heeft de Drechtraad dit tegengehouden. Het werd 140%, en daar hou ik nu aan vast.
Wij hebben een keurig minimabeleid. Als we dit nu doen, dan kost dat direct 150.000 euro extra. Nu is de armoedeval bij 140%, als je dat verhoogt dat gaat de Armoedeval ook mee omhoog. Dat kunnen wij niet hier oplossen. Ik ben het niet eens met uw oplossing. U kunt kiezen voor 150%, maar dat geeft financiele consekwenties. U kunt ervoor kiezen. Begin 2020 is de introductie van de Dordtpas.
Er wordt uitgegaan van doelgroepen. Plannen zijn in samenspraak met Stichting Leergeld gemaakt. We moeten het nog verder uitwerken.

Amendement om het sociale minimum te verhogen naar 150% is verworpen.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid