Debat over Armoede in De Buitenwacht

Debat over Armoede in De Buitenwacht
zaterdag 24 februari 2018
Woensdagavond 21 februari 2018 was er in De Buitenwacht het debat over Armoede onder leiding van Kees Thies. Met politici en bewoners. Het was bomvol en warm in De Buitenwacht.

4 Jaar geleden was er ook hierover een debat in De Buitenwacht. Toen zijn er een tiental punten opgeschreven waaraan de politici zich hebben gecommitteerd, zoals een Drechtstedenpas, betere bejegening vanuit de Sociale Dienst, meer kontaktpunten in buurten, etc.

Veel van de punten zijn gerealiseerd, zoals de bejegening vanuit de Sociale Dienst. Die is aanmerkelijk verbeterd. 

Inmiddels is er ook een Lokaal Armoedebeleid vastgesteld, waarin het aanpakken en het voorkomen van schulden een belangrijk thema is. De positie van de 'werkende armen' is een grote zorg. Door hard werken verwerft niet iedereen een goed inkomen. Omdat allerlei toeslagen en kwijtscheldingen niet meer van toepassing zijn als je werkt, verdient een flink aantal mensen nauwelijks meer dan bijstandsniveau. Dat is heel teleurstellend. Vooral lager opgeleiden hebben het risico op geen vaste banen, maar hebben flexibele banen, waardoor zij geen vastigheid en goed inkomen opbouwen.

Veel aandacht voor schulden was er deze avond. De PVDA wil het project Geldmatties, om te voorkomen dat jongeren een lange periode in hun leven moeten leven met schulden. De gemeente koopt de schulden op en de jongeren betalen hun schulden af aan de gemeente. De gemeente is dan de schuldeiser en regelt afspraken met de andere schuldeisers. Diverse schuldeisers die voortdurend aankloppen bij degene die schuld heeft, is heel moeilijk. Hou de schulden bij een schuldeiser, en regel het dan met degene die moet aflossen.

Ook was er de roep om buurthuizen weer terug in wijken. Daar is de PvdA een groot voorstander van. Omdat veel kinderen zonder eten op school komen, stelde Cor van Verk voor dat kinderen een gratis ontbijt kunnen krijgen.

Gezondheid is minder bij mensen die langdurig in armoede leven. Geld om naar de tandarts te gaan is er vaak niet, zodat je aan iemands gebit kunt zien wat voor inkomen hij/zij heeft. Dat is niet goed.

Er kwamen weer flink wat voorstellen om armoede aan te pakken, zoals:
- niet korten op onderwijsachterstandenbeleid
- huiswerkbegeleiding in wijken
- fors investeren in kansengelijkheid
- jongeren leren omgaan met geld
- zo vroeg mogelijk schulden signaleren

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid