Campusontwikkeling Leerpark

Campusontwikkeling Leerpark
woensdag 31 januari 2018
Adviescommissie Fysiek, dinsdag 30 januari 2018: Startnotitie Campusontwikkeling Leerpark - Jacqueline van den Bergh:

De PvdA zet zich in voor een sterke stad met een sterke economie. De Campusontwikkeling op het Leerpark is dan ook een goede zaak, maar dit moet wel goed georganiseerd en uitgevoerd worden. Het moet niet bij wollig taalgebruik blijven. 

De PvdA wil vooral de volgende zaken als kaders meegeven:

- Goede HBO-opleidingen voor techniek en zorg, in samenwerking met Albert Schweizer Ziekenhuis, maar ook met Technische opleidingen in Rotterdam. De opleidingen moeten gericht zijn op de behoefte en werk in onze regio. Er is grote vraag naar goed personeel in de techniek en zorg. Is dit goed afgestemd met bedrijfsleven? De opleidingen bij Achterom, blijven toch in de binnenstad. Of bent u van plan op den duur alles te concenteren in Leerpark? De PvdA wil ook een concentratie van opleidingen in de binnenstad voor de nodige levendigheid.
Wethouder Heijkoop antwoordde dat hij niet van plan is alle opleidingen in het Leerpark te concentreren. Ook blijven er opleidingen in de Dordtse binnensta.d

- Woningbouw: Wij denken dan vooral aan woningen voor studenten en startende gezinnen. Wij willen studenten naar Dordrecht trekken, dan moeten ze hier ook leuk kunnen wonen en een goede opleiding kunnen volgen. Voor ons mag het ook wel wat meer bruisen: dus meer horeca.

De PvdA wil hier graag een JIP (Jongeren Informatie Punt) vestigen. Waar studenten terecht kunnen met al hun vragen over opleidingen, studiefinanciering, hulp bij schulden, huisvesting, etc.  Het moet herkenbaar zijn en laagdrempelig. Je moet er zo binnen kunnen lopen.
Wethouder Heijkoop zei dit ook te willen en zegde toe dit mee te nemen in de verdere ontwikkeling.

- Infra/Lightrail: Een station voor een Lightrail verbinding kan een waardevolle toevoeging zijn. Maar dan moet het wel gericht zijn op de Drechtsteden. Want vooral studenten uit de Drechtsteden willen we aantrekken, dan moet het vervoer ook makkelijk zijn binnen de Drechtsteden, met bijvoorbeeld ook naar Barendrecht en Ridderkerk. De PvdA wil een uitwerking van een Lightrailverbinding ofwel een makkelijke verbinding binnen en rondom de Drechtsteden. Hoe kan dat worden georganiseerd?
Wethouder Heijkoop reageerde dat het hele idee van een Lightrail verbinding met station is nog in een zeer pril stadium is en goed moet worden onderzocht. Dit aspect wordt daarbij ook onderzocht.

- Financien Dit gaat veel tientallen miljoenen euro's kosten, en dan zijn er altijd risico’s. Wij willen dat ook Provincie, Rijk en bedrijven mee investeren. 
Wethouder Heijkoop vertelde dat er een harde toezegging ligt van de Provincie om mee te investeren voor 3 miljoen om te starten. Er volgt nog een solide business-case over de hele opzet.

- Groot Project: ‘Een bruisende campus waar duizenden inwoners met veel plezier leren, wonen, werken en ontspannen en waar bedrijven innoveren en creeren.’ Dit is eveneens te lezen in de Nieuwsbrief van CityDeal. De PvdA wil dit ook bereiken, maar dat betekent een strakke sturing op budget, ontwikkeling en risico’s. Het moet niet bij wollige taal blijven, maar het moet worden gerealiseerd. Wij willen Campus Leerpark dan ook toevoegen aan de grote projecten, met een vaste wijze en planning van rapporteren, waar je snel en goed de kansen en risico’s kunt volgen en bijsturen. Leerpark is al een groot project, Campus Leerpark moet hierbij ofwel Leerpark gaat daarin op, met speciale focus op samenwerking van bedrijven, scholen, gemeente, provincie en regio in relatie tot investeringen en prestaties. Door de Campus Leerpark wordt het Leerpark veel omvattender. Dat moet wel goed gemanaged worden.
Campus Leerpark wordt nu een Groot Project.

Wordt in de gemeenteraad van dinsdag 20 februari a.s. verder besproken.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid