"Burgemeester Brok benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau: "Je hebt overal grote indruk gemaakt""

vrijdag 24 februari 2017

voor mensen. Mooie momenten geven aan bruidsparen die 60 jaar zijn getrouwd. Steun en toeverlaat voor alle mensen in de stad. U weet te verbinden. U was gericht op het collectief van de raad. We zijn als Drechtsteden volwassen geworden. VNG congres, Koningsdag, Sinterklaas in onze stad. U was die leuke burgemeester, welke Sintnicolaas binnenhaalde, zeiden ze in Brussel. U schuwt geen impopulaire maatregelen. U bent lastig om discussie mee aan te gaan. Menig raadslid heeft dat gevoeld. Niet achterover leunen. Bescheiden, kundig, standvastig, getuigend van uw geloof. Stedenbanden heeft u uitgebouwd, met ondernemers en organisaties. Zijn banden van ons allemaal geworden. Kado: kaartjes van alle raadsleden, op een speciale manier ingepakt (zie foto).

De heer Piet Sleeking, loco burgemeester: In Dordrecht schijnt altijd de zon op momenten die er toe doen, zei je regelmatig. Je krijgt gelijk (zonnige middag). Je hebt onze hoog gespannen verwachtingen volledig waargemaakt. Verbinder, netwerker pur sang. Mens onder de mensen. Ook bij de tragische moord op Milly Boele, en bij de ramp bij Moerdijk. Je ondersteunde portefeuillehouders met dossiers. Problemen moet je klein houden. Jouw nuchtere en zakelijk inzet zorgt voor stabiliteit. Verhoudingen in college waren vanaf begin goed. Je keuze voor het flatje in Crabbehof in het begin heeft ons allemaal verrast. Je maakte de meeste uren van collegeleden. Het scheelt als je als vrijgezel geen verantwoording hoeft af te leggen. De opdracht om de stad op de kaart te zetten is met vlag en wimpel geslaagd. Je verleidde de koning tot de uitspraak: Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt. We wisten al snel dat je geen 2 volle termijnen zou blijven. Als Roomse jongen vond je makkelijk aansluiting bij de Calvinistische sfeer hier. Meer van werkelijk waarde toevoegen ben je. Gedicht van Peter van der LInden: De Zeven Jaren: "Soms brengt een mens geluk naar de stad een klein wonder, een plotse promotie of nieuw elan, het tilt de samenlevig naar een hoger plan, het kan een kok zijn, trainer van een club, herder van schapen Soms brengt een mens kalmte naar de stad als de sirenes loeien of een kind verdwijnt koelt hij het hoofd en maant hij de menigte het is niet de goedheiligman niet de koning, maar een mens die de stad met verve stuurt Als het water stijgt of de vreemde verschijnt, bouwt hij bruggen en timmert de regels aan rede en intellect, met een stil geloof van een mens die licht loopt als hij vertrekt." (zie foto)

De heer Tanis, lid van het Drechtstedenbestuur: Buitengewoon bekwaam voorzitter. Respect voor iedereen. Met verve vertegenwoordigde je onze regio. De samenwerking in de regio is onder jouw leiding flink toegenomen. Warm, scherp op zijn tijd, met flair, durf en standvastig. Noblesse oblige. De politiek is de baas. Ons model is slechts een instrument (DSB en Drechtraad). De Drechtraad is volwassen geworden. Nut en noodzaak om Drechtsteden als sterke economische regio neer te zetten. Goede samenwerking is er met provincie. Jij vroeg heel veel van jezelf, daar maakten we ons weleens zorgen om. We zijn je zeer erkentelijk voor je enorm netwerk. Mooier, beter en sterker maken, onze regio. Je bent een buitengewoon krachtig en inspirerend mens. Met oprechte aandacht voor iedereen.

Commissaris van de Koning Zuid-Holland, Jaap Smit: Ik sta voor mijn Zuidhollandse burgemeesters, die een zwaar en gecompliceerd ambt vervullen. Ik spreek ze graag. Met Arno is de relatie een goede vriendschapsband geworden. Je noemde mij een linkse CDA'er uit de Vakbond. Je bent altijd een maatje geweest. Ik raak een Zuidhollands maatje kwijt. Vanaf 1 maart kan ik Arno hetzelfde aanspreken, met Heer Commissaris, zoals hij altijd bij mij deed. We zullen elkaar nog vaak spreken, en dat vind ik een prettig gedachte. Er blijft met deze stad een warme band met je bestaan. Je bracht 7 vette jaren. 7 Vette jaren met Peter vd Velde (nieuwe burgemeester) gaan gewoon door. Er vertrekt een bijzondere bestuurder. Een van de elite, in de goede zin van het woord. Een bestuurder met een hoog moreel besef, die zijn betrokkenheid toont. Een lieve man, een pastoraal mens. Er zit iets pastoraals in de functie van burgemeester. Iets priesterlijks. Hij kan streng zijn en kiest voor distantie. Hij weet wat hij wil, hij beschikt over een groot bestuurlijk bewustzijn. Hij geeft anderen de ruimte. Je bent op een onbescheiden manier bescheiden. Je schenkt vertrouwen zonder de grenzen kwijt te raken. Zo heb je een onbetwistbare sterke positie gekregen. Drechtsteden hebben een sterke positie gekregen, mede door jou. Dienstbaar leiderschap, daar zijn stad en regio beter van geworden. Regionaal, landelijk, internationaal zette hij in op deze sterke regio. Hij was een bevlogen gastheer en ambassadeur. Koningin Maxima ontvangen, bij de tentoonstelling in Dordrechts Museum. Zijn lijst met functies is indrukwekkend lang. Je hebt overal grote indruk gemaakt. Je ontvangt dan ook een hoge onderscheiding: Officier in de Orde van Oranje Nassau (foto).

Burgemeester Brok: Dank voor alle woorden. Natuurlijk voel je je verlegen over wat is gezegd. Ik hoop dat mijn familie zo goed is om de beelden enigszins te relativeren. Ik laat uw woorden toe, zijn gemeend. Ook ik heb fouten gemaakt en mensen tekort gedaan. Waardering voor mevrouw Bandell, die aanwezig is. Dank aan familie, kennissen, buurman. Fijn dat familie Boele er is. Die mag niet ontbreken. Ik mis Henk Tazelaar. Raad zonder Henk is als Nederland zonder Oranje. Lintje moet even indalen. Ik waardeer u als mens, maar zeker ook als Commissaris der Koning. U geeft profiel aan onze Provincie. Straks als collega's elkaar tegenkomen, daar zie ik naar uit. Dank iedereen voor de samenwerking. Club van 6 wethouders wil ik heel hartelijk danken. Nooit heb ik kunnen ondervinden dat er op macht gestuurd wordt in het college. Ik waardeer u alle 6 dat u deze kaart niet heeft gespeeld. Dank voor de ruimte die u mij gegeven heeft. Burgemeester is afhankelijk van de ruimte die hij krijgt. Dit college heeft zich in de stad zichtbaar gemaakt. De raad was voor mij oprecht een hoogtepunt in de maand. Soms vond u mij te soepel, dan weer te streng. Er zijn belangrijke stappen gemaakt in de regio. Ik zal het op afstand met belangstelling volgen. Vrijheid van denken, meningsuiting is doel van democratie. Wat is de toekomst van democratie als men zich niet meer laat leiden door de rede? (Spinoza). Lokale politiek moet het verschil maken. De essentie burgemeesterschap is verbinden, van mensen, groepen, steden, regio's, landen en werelddelen. Als middel in de wereldorientatie, omdat we allemaal wereldburgers zijn. Daarom zijn de Stedenbanden belangrijk, ook door de banden met kerken en DOV. Bedankt ook voor het geldbedrag. Gaat naar goed doel. Er is altijd een stukje ruimte naar anderen toe. Er is distantie. Je moet altijd kunnen handelen uit je professionaliteit. Ik zal deze historische stad gaan missen. (emotioneel). Ik wens u allen de zegen toe van God.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid