Ben Corino: Herdenking van en door Dordtenaren

Ben Corino: Herdenking van en door Dordtenaren
dinsdag 21 augustus 2018
Herdenking bij standbeeld Johan en Cornelis De Witt trok veel belangstellenden

Maandagavond 20 augustus 2018 vond op de Visbrug bij het standbeeld van Johan en Cornelis de Witt de herdenking plaats.
In 1672 (rampjaar) werden de gebroeders Johan en Cornelis de Witt vermoord in Den Haag. Het was een buitengewoon woelige periode. Maarten van Rossem noemde de moord een zwarte bladzijde in onze geschiedenis in het interview dat Ben Corino met hem had. Maarten vond het een prachtig beeld. Maarten vindt dat het absoluut geen officiele herdenking moet gaan worden. "Voordat je het weet komt de Commissaris van de Koning hier een verhaal vertellen". Hou het officieus, het moet een burgerinitiatief blijven, was zijn advies. Dat is een passende manier om dit te herdenken. Als het aan Maarten van Rossem ligt dat komt het 'stadhouderloze tijdperk' (geen koningen meer) terug. "Het koninklijk huis de deur uitdoen. Stoppen met die poppenkast".
Op uitnodiging van Ben Corino zegde hij toe volgend jaar persoonlijk aanwezig te willen zijn bij de volgende herdenking.

Ben Corino van het radioprogramma Studio De Witt had de herdenking georganiseerd. Hij memoreerde aan die periode in de geschiedenis: het Stadhouderloze tijdperk. Waar in het rampjaar 1972 veel mis ging. De gebroeders De Witt kregen van alles de schuld. Net als met Twitter tegenwoordig waar van alles op gezegd wordt, zonder dat het allemaalwaar hoeft te zijn. Ben wil inderdaad dat de Herdenking jaarlijks terugkeert, als burgerinitiatief.

Wethouder Sleeking vertelde dat veel in Dordrecht doet denken aan de gebroeders De Witt: zoals Johan De Witt gymnasium, VV Oranje Witt, Scouting Johan en Cornelis De Witt. 100 Jaar geleden is het beeld geplaatst op de Visbrug, met een groene muur. Die nu niet meer groen is. Het zag toen zwart van de mensen (en vooral ook hoeden en petten).

Dichter en geschiedenisleraar Kees Klok vertelde afgestudeerd te zijn bij Maarten van Rossem. Na de uitvinding van de boekdrukkunst werden standpunten en de tegenstellingen vooral via pamfletten kenbaar gemaakt. Nu zou je dat via Twitter doen. Kees las een 'recalcitrant' gedicht voor.

Ilona Snip zong 2 prachtige liederen.

Het boeket bloemen bij het beeld was gemaakt door de vrouw van Tran, de eigenaar van de Loempiakraam. Hij is dolblij dat zijn kontrakt is verlengd zoals het altijd was. Hij hoeft niet meer weg.

Fractievoorzitter Inge Stevens legde met Jacqueline van den Bergh een mooie rode roos bij het standbeeld na afloop. (Foto Wim van der Pol)

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid