Als je niet weet wat armoede met mensen doet, dan kun je niet effectief helpen

Als je niet weet wat armoede met mensen doet, dan kun je niet effectief helpen
dinsdag 19 september 2017
"

brieven voor hen zijn op hun account bij www.mijnoverheid.nl. Maar veel mensen letten daar niet op, en ontvangen dan plotseling allerlei aanmaningen. Want die gaan nog wel per brief. Het wordt te ingewikkeld. De eisen aan sociale eigenschappen (zelfredzaamheid) worden steeds hoger. Het is alsof je tegen een kind van 4 jaar - die niet kan zwemmen - zegt: Ga maar zwemmen.

Veel mensen in armoede zijn lager opgeleid, 60% heeft een uitkering. ""Als je niet weet wat armoede met mensen doet, dan kun je niet effectief helpen"", stelde Ronald. Interventies moeten beter gericht zijn op de individuele situatie. 18,5% van mensen in armoede heeft dramatische schulden, mensen wachten veel te lang. Als je van buiten ernaar kijkt zie je dat mensen in armoede vaak beslissingen nemen die eigenlijk niet goed zijn. Zij zijn voortdurend bezig met de zeer korte termijn oplossingen: hoe kom ik aan eten. En kunnen dan niet bezig zijn met de lange termijn, bijv. investeren in onderwijs. Daar moet meer steun voor komen.

Riet Duykers (voorzitter Buitenwacht en Platform tegen Armoede Drechtsteden) zei dat armoede wordt gezien als een individueel probleem, maar dat is het niet. Vooral het sociaal isolement waar mensen in armoede dreigen in terecht te komen is een groot maatschappelijk probleem. Zij kunnen niet volop meedoen. Zij ziet graag een onafhankelijke ombudsman bij de Drechtsteden komen en ervaringsdeskundigen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

"

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid