Aanlijnplicht en opruimplicht, maar ook voldoende losloopterreinen en hondenspeelvelden

Aanlijnplicht en opruimplicht, maar ook voldoende losloopterreinen en hondenspeelvelden
woensdag 22 maart 2017
"

los te lopen. Dat zijn de losloopterreinen (zonder opruim- en aanlijnplicht), de hondenspeelvelden (met opruimplicht) en uitlaatstroken (met aanlijnplicht en zonder opruimplicht). De PvdA had liever gezien dat dit allemaal zonder opruimplicht is (dat is veel duidelijker), maar volgens wethouder Reynvaan kan dit niet in alle gevallen. Vandaar het verschil. En waar honden absoluut niet mogen worden uitgelaten, daar moeten duidelijk rode borden staan.

In De Elzen, Parkschap De Biesbosch en Canemanspolder gelden de regels van Staatsbosbeheer en het Parkschap. Deze locaties zijn niet van de gemeente. Over het algemeen kunnen honden daar vrij rondlopen. Dit botst nogal eens met de wandelaars en fietsers, die daar in alle rust willen wandelen of fietsen. De PvdA vroeg of daar niet naar meer maatwerk kan worden gekeken. Wethouder Reynvaan zou dat wel willen, maar ""we zijn daar niet de baas"". Ze wil wel kijken wat voor afspraken met Parkschap en met Staatsbosbeheer kunnen worden gemaakt.

De handhaving kost ruim 2 ton per jaar, maar levert weinig op. ""Moet dat niet op een andere manier worden georganiseerd?"" vroeg Jacqueline. Volgens wethouder Reynvaan is het moeilijk om hondenbezitters op heter daad te betrappen enerzijds, maar anderzijds is handhaving misschien wel te vriendelijk geweest de afgelopen tijd. Men spreekt mensen er wel op aan als de hond niet is aangelijnd of als niet wordt opgeruimd. De wethouder wil strenger laten optreden en meer boetes laten uitschrijven. Er zijn ca. 5000 geregistreerde honden, maar ze vermoedt dat dat er wel meer zijn.

Daarnaast vertelde de wethouder dat Dordrecht een Bijtprotocol heeft over hoe honden die bijten worden aangepakt. Maar straks met de nieuwe wetgeving kan gekeken worden of aanpassingen nodig zijn.

De PvdA wil dat er voldoende afvalbakken zijn, zodat bewoners aan de opruimplicht kunnen voldoen, en afvalkleppen op alle ondergrondse containers.

De PvdA vindt het logisch dat - als er voldoende voorzieningen zijn voor de hond en zijn/haar baasje - er hondenbelasting wordt betaald. Maar het moet in verhouding staan tot wat geleverd wordt. Wij willen dan ook niet dat de belasting wordt verhoogd. Een aantal voorzieningen vervallen (hondentoiletten bijvoorbeeld), daar komen nu meer afvalbakken, kleppen op ondergrondse containersen en terreinen zonder opruimplicht voor in de plaats.

"

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid