8 Maart Internationale Vrouwendag: 1917 - 2017: Honderd jaar passief kiesrecht voor vrouwen

8 Maart Internationale Vrouwendag: 1917 - 2017: Honderd jaar passief kiesrecht voor vrouwen
dinsdag 7 maart 2017

een jarenlange strijd voor het kiesrecht werd in 1917 de grondwet gewijzigd waarmee het algemeen kiesrecht voor mannen is ingevoerd en vrouwen passief kiesrecht kregen. Vrouwen konden wel gekozen worden, maar mochten niet zelf kiezen. Pas in 1919 werd ook het actief kiesrecht (zelf mogen kiezen) voor vrouwen van kracht. In 1922 werd het vastgelegd in de grondwet. In 1918 werd Suze Groeneweg als eerste vrouw in de Tweede Kamer gekozen. Wilhelmina Drucker en Aletta Jacobs waren in Nederland de voorvechtsters van het vrouwenkiesrecht en oprichtsters van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht.

Dit gaan we vieren: dat we als vrouwen onze stem kunnen uitbrengen, onze stem kunnen laten horen, en gekozen kunnen worden. Dat we goed onderwijs kunnen volgen, dat we een leuke baan kunnen krijgen, een eigen inkomen kunnen verdienen en dat we zelf kunnen bepalen hoe we leven. Maar het kan allemaal nog veel beter. Wij kunnen alles! Jij toch ook?

Op de facebookpagina 'Vrouwen Kunnen Alles' vind je alle informatie over het programma van Internationale Vrouwendag 8 maart 2017, en de overige activiteiten die in de loop van het jaar (tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018) zullen plaatsvinden.

Initiatiefgroep Internationale Vrouwendag 8 maart:

Mary Ruisch, Martha Mensen, Jacqueline vd Bergh, Sandra van Eck, Goverdine Philips, Esther de Beun, Kitty Kruger, Joke Edenburg, Els Hauser en Nelleke de Smoker

Op woensdagmiddag 8 maart is er vanaf 14.00 uur in de Buitenwacht in Krispijn een speciaal Vrouwendag programma, over de Kracht van Vrouwen.

Woensdagavond 8 maart is er in The Movies een feestelijke bijeenkomst vanaf 19.00 uur. De film over Suffragettes wordt getoond, waarna het feest losbarst met een DJ.

Reageren?

Terug naar het overzicht

Deel dit bericht

Laat je e-mailadres achter en blijf op de hoogte.

Copyright © 2017 | PvdA Dordrecht | Privacybeleid